Directoarea Şcolii din Reviga – cercetată penal pentru delapidare din banii elevilor

Distribuie articolul:

Bursele şcolare sunt acel ajutor care mai ostoieşte din necazul bieţilor copii care-şi doresc să meargă la şcoală. Pentru cei mai mulţi dintre elevi, bursa este mai mjult decât necesară, este de-a dreptul indispensabilă! Iată de ce, oricăruia dintre noi ne este greu să credem că un cadru didactic poate fi atât de cinic încât să atenteze la bănişorii bieţilor elevi. Şi totuşi…

Elena Răducanu – fosta directoare a Şcolii din comuna Reviga „s-a bucurat la banii” copilaşilor care-i sunt elevi!  

În fapt, ea a pus ochii pe banii care proveneau din Programul de Protecție Socială „Bani de liceu”, program în care fusese inclusă și şcoala din Reviga. Ca să nu titrăm doar pe sentimentalisme, iată redăm cu acurateţe ceea ce ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției judeţului Ialomiţa, doamna Ludmila Dascălu!

„ …Noi ne-am sesizat din oficiu. Ancheta a fost, mai întâi, internă, la nivel de Inspectorat Şcolar. Pentru că noua directoare a Şcolii din Reviga a descoperit nereguli…Pe noi, Inspectoratul n-a apucat să ne sesizeze. Aflând de povestea din cadrul Inspectoratului şcolar, colegii mei de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut o sesizare din oficiu, au întocmit actele pentru un dosar PENAL, din oficiu, cu privire la două infracţiuni: ABUZ ÎN SERVICIU şi DELAPIDAREA UNOR FONDURI INSTITUŢIONALE.   

În momentul de faţă, în cadrul acestui dosar penal deschis în cauză, se adună probe, se audiază persoane. Dosarul urmează a fi trimis şi la Parchet. Până în momentul de faţă avem doar datele care indică faptul că în perioada 2018 – 2021, femeia respectivă, aflată în funcţia de director al Şcolii Profesionale din Reviga şi-ar fi însuşit banii care, din ce mi-au explicat colegii mei, banii nu au fost plătiţi copiilor. (…) Există, desigur, şi prezumţia de nevinovăţie, până nu se probează activitatea infracţională. (…) S-a estimat şi un prejudiciu. Este vorba despre o valoare de 22.000 lei.”

 Poliţia recomandă Inspectoratului Şcolar 

 Deşi mulţumiţi de faptul că poliţiştii s-au sesizat din oficiu, gândindu-ne că există riscul ca acesta să nu fie un caz „izolat”, o întrebare tot am mai avut de adresat. Aşa că am rugat-o pe doamna ofiţer de Poliţie să ne spună dacă nu cumva IPJ Ialomiţa se gândeşte să îi recomande doamnei Steluţa MITREA – şefa Inspectoratului Şcolar Ialomiţa – să ceară directorilor tuturor unităţilor de învăţământ din Ialomiţa să controleze dacă fiecare elev-beneficiar de burse şi ajutoare financiare chiar şi-au încasat banii?

Răspunsul purtătorului de cuvânt al IPJ a fost: „ (…) Cred că această evidenţă se află la nivelul Inspectoratului Şcolar. Este, într-un fel, obligaţia lor. Dar, noi nu am aşteptat să ne sesizeze, ci ne-am sesizat imefiat ce poliţiştii au auzit. Probabil că în urma acestui dosar care acum este în lucru, se vor extinde verificările. Probabil şi directorilor li se va cere, de către Inspectorat, o Situaţia aceasta. Şi noi, la rândul nostru, o să cerem Inspectoratului Şcolar…Este e situaţie, într-adevăr, aparte! Din punct de vedere al Poliţiei, nu putem decât să facem verificări, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni. Pentru că aceste fapte (ale directoarei, n.r.) sunt infracţuni!”      


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *