Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează toți crescătorii de porcine din județul Ialomița, cu privire la faptul că, în Ucraina, într-o localitate foarte apropiată de Satu Mare, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la un porc mistreț.
Precizăm că, la momentul actual, România deține statutul de ,,liber de pestă porcină clasicăˮ, obținut de curând, statut care oferă posibilitatea efectuării comerțului intracomunitar și exportului cu porcine vii, carne de porc și produse din carne de porc, fără nicio restricție. Pesta porcină africană poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultăți de eradicare a bolii și prin restricțiile impuse comerțului.
Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectați următoarele sfaturi:
- nu intrați în adăposturile unde creșteți porci cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
- creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii stăini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
- nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenită de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreț, sub nici o formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
- nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
- nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi;
- este interzisă aducerea din țările unde evoluează boala a porcilor vii, cărnii de porc proaspătă (refrigerată sau congelată) produselor din carne (carne sărată, cârnați, șuncă).
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala, dar se pot observa, la porcii bolnavi, semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată (40,5 – 42ºC), roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și a pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.
Reamintim crescătorilor de porcine următoarele: boala evoluează cu mortalitate extrem de ridicată în efectivele afectate, nu există tratament, este esențială, în vederea menținerii indemnității teritoriului României la acestă boală, anunțarea imediată, către medicul veterinar concesionar sau oficial, ori a D.S.V.S.A. Ialomița (telefon 0243.231.069) a oricărei suspiciuni de boală sau a oricărui caz de mortalitate înregistrată în efectivele de porcine. Ce vor face serviciile sanitare veterinare în cazul apariției unui focar de pestă porcină africană? Răspuns: Toți porcii vor fi uciși, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.