Deputata Raluca Dumitrescu a votat Legea privind ordinul de protecție

Distribuie articolul:

În România există deja ordinul de protecție care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, însă violența se manifestă sub mai multe forme. Legea privind ordinul de introduce un instrument juridic eficient și pentru celelalte victime ale violenței. Ordinul de protecție emis pe loc împotriva agresorului este primul pas în salvarea victimelor și determină o creștere a gradului de siguranță a persoanelor agresate.

Încă un pas înainte

În prima decadă a lunii februarie 2024, Legea privind ordinul de protecție, inițiată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, a fost adoptată în această săptămână de Camera Deputaților. Printre semnatarii proiectului de lege s-a numărat și deputata Raluca Dumitrescu. „Am votat proiectul de lege întrucât este obligatoriu ca persoanelor care sunt victime ale actelor de violență să le fie respectate drepturile fundamentale.Toate persoanele care sunt supuse actelor de violență trebuie să aibă o soluție rapidă la îndemână pentru a-și asigura integritatea fizică, psihică sau chiar libertatea, indiferent de relația socială dintre agresor și victimă. Dacă până la adoptarea acestei legi, ordinul de protecție se putea emite doar pentru victimele violenței domestice, de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, polițiștii vor putea emite ordinul de protecție pentru toate persoanele care sunt victime ale unor acte de violență.” a declarat public deputata PSD de Ialomița

Ce face noua Lege?

Conform proiectului de lege, prin acte de violență se înțelege orice lovire sau act de violență cauzatoare de suferințe fizice; orice act de violență de natură sexuală; amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare ilicite îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere; fapta repetată de urmărire a unei persoane, fără drept sau fără un interes legitim, ori de supraveghere a locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de către aceasta; orice act de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire și amenințări online, publicarea neconsensuală de informații și conținut grafic intim, cu scopul de a umili, speria, reduce la tăcere victima. În toate aceste situații, dacă există risc iminent pentru victimă, polițiștii vor emite pe loc ordinul de protecție provizoriu și vor dispune după caz îndepărtarea agresorului de persoana agresată, indiferent de locul săvârșirii actului de violență.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *