Cum a „îngropat“ Penitenciarul Slobozia jumătate de milion de euro într-o investiţie nefuncţională

Distribuie articolul:

Pe la mijlocul deceniului trecut, Penitenciarul Slobozia a iniţiat o investiţie ce la vremea respectivă părea megalomanică şi, iată, peste ani, se dovedeşte a fi fost una inutilă din toate punctele de vedere. Este vorba despre staţia de epurare a apelor uzate provenite de la gospodăria agrozootehnică a unităţii penitenciare, realizată de firma Concivic. Oficial, valoarea totală a lucrărilor a fost de peste 15 miliarde lei vechi, numai că, surpriză, la nici cîteva luni de la finalizarea efectivă a staţiei, investiţia este nefuncţională deşi banii s-au plătit pînă la ultimul leuţ.

                 Să facem bine, să nu fie rău

În situaţia în care am organiza o competiţie de cheltuire a banilor publici fără vreun rezultat palpabil, pare cert că Penitenciarul Slobozia ar cîştiga detaşat primul loc şi ar primi şi-un premiu, eventual un tricou de la Dinamo pentru iniţiatorii concursului cu drept de semnătură. Competiţia despre care vorbim se poate numi lejer „tocarea banului public“ în investiţii fără vreun rost, iar dezvăluirile noastre vizează staţia de epurare ape uzate a unităţii penitenciare din capitala de judeţ. Obiectivul la care facem referire, chipurile, ar fi fost impus a fi realizat de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, Apele Române şi Garda de Mediu, conform informaţiilor oficiale. Acestea, pentru a prelungi autorizaţia de funcţionare pentru GAZ ar fi solicitat înainte de 2004 epurarea apei provenite de la ferma agrozootehnică înainte de a fi deversată în emisar. Drept urmare, Penitenciarul Slobozia spune că s-a conformat şi a procedat regulamentar la iniţierea procedurilor legale pentru realizarea obiectivului de investiţii. În acest sens, printr-un contract semnat în aprilie 2004, firma Concivic a fost desemnată cîştigătorul lucrării, valoarea totală a acesteia fiind la data terminării obiectivului de aproximativ 16 miliarde lei vechi, echivalentul în euro la vremea respectivă a sumei de aproape jumătate de milion de euro.

                 De veghe, în lanul GAZ

Din nou, oficial, investiţia s-ar afla în 2013 în faza recepţiei la punerea în funcţiune, deci, atenţie!, după aproape un deceniu de la semnarea contractului de lucrări şi cheltuirea sumei de jumătate de milion de euro. „Investiţia este funcţională, numai că la această dată nu se află în stare de funcţiune din cauza faptului că în ferma agrozootehnică nu s-au mai putut creşte porci, nefiind îndeplinite condiţiile necesare din puncz de vedere al legislaţiei sanitar-veterinare“ spune noul director al Penitenciarului Slobozia, comisarul şef de penitenciare Valentin Sorescu. Noi îl credem, că-i doar de două luni pe meleagurile noastre, dar ne continuăm investigaţia. Şi, ne aducem aminte că, în 2009, prezent la Amara, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe atunci, Ioan Bala, declara că unele GAZ-uri vor fi desfiinţate pentru că nu mai corespundeau din multe puncte de vedere. Printre ele, şi GAZ-ul Penitenciarului Slobozia, unde ex-directorul Dumitru Andrei vedea tot atunci nevoia de sacrificare a unui număr foarte mare de animale din cauza condiţiilor precare de creştere a acestora. Dar, de atunci şi pînă acum au trecut vreo 5 ani şi, alţi 5 trecuseră din momentul 2004 al semnării contractului cu Concivic şi pînă în 2009. „Regulile impuse de mediu pentru autorizare sînt tot mai severe, aceste reglementări îngrădind posibilitatea de a creşte soiuri diferite de animale, dacă nu avem suprafeţe suficiente de teren, condiţii de amenajare a evacuării apelor uzate şi staţii de epurare, aspecte care necesită investiţii substanţiale“ declara, textual, şeful ANP în 2009. Iar Penitenciarul s-a conformat, numai că a realizat doar o parte din obligaţii, cele pentru care ar fi existat interes mai mare din unele părţi am putea completa noi.

                 Ce-am avut şi ce-am pierdut

GAZ-ul Penitenciarului Slobozia deţine 51 de hectare de teren arabil, avînd clădiri pentru creşterea suinelor şi bovinelor. Activitatea se desfăşoară în continuare aici, contrar legislaţiei de mediu invocate anterior de şeful Sorescu, producîndu-se bunuri alimentare destinate consumului deţinuţilor. Oficial, cartofi, carne vită, lapte, brînză, orz, porumb, fîn lucernă, masă verde, floarea soarelui, ies în fiecare an de pe terenurile GAZ, însă noi ne întrebăm atunci de ce mama naibii mai cumpără Penitenciarul mii de kilograme de cartofi de pe piaţa liberă. Tot la GAZ se cresc 27 de capete de bovine, porcii au „dispărut“ demult, pentru că la nivelul anului 2009 exista un excedent de carcasă de porc de aproape 30 de tone şi doar deţinuţii nu erau să fie lăsaţi să moară de foame. Singura specie ce nu a mai putut fi crescută la GAZ este cea a suinelor, din cauza spaţiilor precare, ce ar trebui reparate. Alţi bani, altă distracţie am adăuga noi.

George ŞEITAN


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *