Consiliul Judeţean Ialomiţa sărbătoreşte Ziua Dunării la Stelnica

Distribuie articolul:

CJ Ialomiţa sărbătoreşte la 1 iulie un eveniment dedicat Zilei Dunării, în comuna Stelnica din Ialomiţa, ca parte integrantă de dezvoltare a zonei Ialomiţene a Braţului Borcea iar cu această ocazie va fi sfinţit şi noul ponton „Regina Maria” din localitatea ialomiţeană.

În fiecare an, la 29 iunie, cele 14 ţări din bazinul fluviului Dunărea celebrează unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Ziua internaţională a Dunării 2024 va marca cea de-a 21-a sărbătoare anuală. Manifestările dedicate acestei zile se desfăşoară în toate cele 14 state dunărene, în vederea adoptării de măsuri şi strategii comune pentru protejarea fluviului european în faţa unor ameninţări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundaţii) sau poluări accidentale. De obicei, în zonele din apropierea malurilor fluviului sunt organizate, cu această ocazie, festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative şi de divertisment.

În România, cele 11 administraţii ale Bazinului Apelor Dunării organizează, în luna iunie, reuniuni speciale dedicate celebrărilor Zilei Dunării. Au loc întâlniri speciale dedicate sărbătoririi Zilei Dunării în cadrul Comitetelor de Bazin la toate cele 11 Administraţii Bazinale de Apă. Alte evenimente pentru copii şi publicul general au ca scop conştientizarea importanţei Dunării şi a afluenţilor săi.

Marcarea Zilei internaţionale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare pentru guverne, organizaţii neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

Oficiali ai statelor situate în bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Ucraina) şi din partea Comisiei Europene au semnat documentul, aducând în atenţia opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenţia a fost semnată de Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru. România este depozitarul Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Ziua internaţională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Format în urmă cu milioane de ani, Dunărea este cel mai mare fluviu european care curge de la vest către est, fiind pe locul 28 ca debit în clasamentul mondial a râurilor. La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea creează una dintre cele mai mari şi mai bine conservate zone umede din Europa: Delta Dunării, cu peste 5.000 de plante şi animale, conform datelor Administraţiei Naţionale „Apele Române”.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *