* Joi, 19 iunie 2014, Consiliul Județean a fost convocat într-o ședință extraordinară, având pe ordinea de zi câteva proiecte de hotărâre. După dezbaterea și votarea acestora, CJI s-a văzut nevoit să discute pe marginea unei probleme pe cât de dureroasă, pe atât de importantă … să fie sau să nu fie Adrian Berbece managerul Spitalului Slobozia ?!
Unii consilieri reclamă probleme…
Cea mai importantă problemă nu s-a regăsit, așa cum v-am spus, pe ordinea de zi, ci a fost ridicată de unul dintre consilierii județeni, Luminița Barcari, care a atacat dur decizia conducerii Consiliului Județean Ialomița de a-l numi manager interimar pe Adrian Berbece la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. „Am fost șocată de ceea ce am citit în raportul Curții de Conturi cu privire la Spitalul Județean. Vechea echipă managerială a comis foarte multe abuzuri. Acolo a fost jaf pe bani publici. Nu putem să lăsăm nediscutat acest aspect. De fiecare dată am fost de acord atunci când s-au propus diferite hotărâri care conduceau la creșterea eficienței Spitalului Județean pentru că ne-am gândit că venim în sprijinul pacienților. Se pare că dumnealor nu s-au gândit la acest lucru. În primul rând m-am întrebat cum ne-am permis să se ajungă aici, pentru că presupun că noi (n.r. Consiliul Județean Ialomița) aveam anumite pârghii și sigur puteam dispune un audit extern. Probabil că ați avut încredere în acea conducere, dar ne-a fost trădată încrederea, de aceea propun ca, pe viitor, să se dispună în fiecare an un astfel de audit extern pentru a fi siguri asupra modului de cheltuire al banului public. (…) aceste abuzuri sunt de natură penală, și stau și mă întreb cum actualul manager a putut fi numit în funcție, având în vedere că el făcea parte din vechea conducere, cu atât mai mult cu cât el a fost chiar vizat în câteva puncte. Lăsăm lucrurile să curgă așa, așteptăm pur și simplu să decidă Curtea de Conturi ce se va întâmpla sau trebuie să facem o plângere penală în legătură cu toate abuzurile săvârșite la Spitalul Slobozia ?! ” În apărarea doamnei Barcari a venit un alt consilier, Nicolae Sitaru, și acesta la fel de nemulțumit de alegerea făcută de conducerea CJI în ceea ce privește echipa managerială interimară a Spitalului Slobozia. „Într-o întreprindere mai mare sau mai mică, există o echipă care reprezintă conducerea. Unul e jurist, unul e economist etc, pentru că nu ne pricepem toți la toate. Domnul Olaru trebuia să fie aici să ofere explicații, că poate are, la fel ca domnul Berbece. Pe de altă parte, din echipa respectivă făcea parte și domnul Berbece, iar partea asta de finanțe era în dreptul lui, să ne fie clar. Acum este manager general. Fiind o echipă, de regulă ar trebui să fie solidari, cu bune și rele. Era normal ca atunci când au fost constatate nereguli, să fie demisă toată echipa.”, a adăugat Nicolae Sitaru. Deși decizia nu este una nouă, Adrian Berbece aflându-se de ceva vreme în funcția de manager interimar al spitalului, problema ridicată de doamna Barcari, este una cât se poate de arzătoare, cu atât mai mult cu cât în aceste zile, după mai bine de trei luni de la izbucnirea scandalului, are loc concursul pentru postul de manager, post la care speră și Adrian Berbece.
… Silvian Ciupercă închide ochii ?!
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, se pare că nu își asumă nici o responsabilitate pentru alegerea făcută, nici măcar pe ultima sută de metri, și chiar mai mult decât atât, acesta aproape că speră ca instanța și organale abilitate să dea o rezoluție favorabilă în cazul vechii conduceri. „În decembrie 2013, ca urmare a apropierii termenului de expirare al mandatului fostului manager Vasile Olaru, eu am cerut Ministerul Sănătății să execute un control, pe problematicile cele mai sensibile și vorbim aici de achizițiile publice, gestiunea resurselor financiare, gestiunea resurselor umane, salarizare etc. (…) Trăim într-un stat de drept, asta înseamnă că oricând Curtea de Conturi poate pierde un litigiu, deci nu excludem ca din litigiile care au rămas, la finalul unei judecăți, să avem surprize. (…) În legătură cu încrederea, într-adevăr este o problemă la care am reflectat și noi. Îmi pare rău că n-am cerut un control mai demult. Noi investim încredere în toată lumea, în orice instituție subordonată, iar această încredere rezistă până la proba contrarie, mă refer aici la documente care atestă că rezultatele n-au fost proporționale cu încrederea, dar prezumția de activitate eficientă, în acord cu contractul de managemnt, aceasta există. Dacă spuneți că este nevoie de un control de audit în fiecare an, atunci trebuie să vă spun că este nevoie de un astfel de control la fiecare instituție care gestionează bani publici. Suspiciunea că s-ar putea să se utilizeze ineficient bani publici există a priori la orice instituție. Va fi greu, așa că vom lucra prin selecție(…)CJI nu este instanță să audieze și să ceară explicații. Nu doar „ poate că domnul Olaru are explicații”, sigur le are. Actuala echipă interimară este rezultată în urma temerilor exprimate de către ceilalți posibili candidați legate de preluarea unor astfel de probleme”. În urma controlului efectuat de Ministerul Sănătății la Spitalul Slobozia au ieșit la suprafață nereguli, multe dintre acestea fiind de ordin penal. Pentru cei care nu au aflat despre acest subiect, trebuie să vă spunem că, la Spitalul Slobozia s-a descoperit că sume importante de bani au fost deturnate de fosta conducere, conducere din care facea parte chiar actualul manager interimar, Adrian Berbece, aflat la acel moment în funcția de director economic. Prin urmare, toate hârtiile care acopereau ilegalitățile de ordin economic nu numai că treceau prin mâna sa, dar primeau și aviz favorabil. Reparații la mașini personale, tablete, laptopuri de ultimă generație, cursuri de pregătire și multe alte deconturi nefondate au fost oferite conducerii, și chiar unora dintre medicii spitalului, în perioada 2011-2014. În această perioadă, Spitalul Slobozia a intrat într-un declin economic, ajungându-se la datorii enorme către furnizorii de medicamente și utilități, datorii din care nu se știe cum va mai reuși vreodată să iasă spitalul …și (sperăm) conducerea.
Cristina Ghinea
Nu cred că Gică Dobre nu i-a adus la cunoştinţă d-lui profesor Ciupercă
cele scrise în presa locală despre matrapazlâcurile penale ale conducerii tricefale Olaru-Berbece-Zamfir. Dacă l-ar fi atenţionat şi în legătură cu miile de postări ale mai mult sau mai puţin cunoscătorilor fenomenului, iar dom’ profesor s-a făcut că plouă, poate fi acuzat de complicitate, fără doar şi poate. Desigur, d-na Barcari are dreptate alături de dl. Sitaru, numai că nemerniciile conducerii Spitalului Judeţean s-au întâmplat şi pe timpul guvernărilor anterioare, chiar dacă la conducerea C.J.se regăsea acelaşi dom’ profesor Ciupercă. Guvernarea P.D.L. – U.D.M.R. a adus cele mai mari prejudicii sistemului Sănătăţii din ţara asta, iar despre asta, mucles total. Cred că, după părerea stimabililor consilieri pedele şi al altor schimbători de macaz, ministrul Cseke Attila a luat măsurile ce se impuneau referitor la „reformarea Sănătăţii”. Oricum, în ţara asta nu răspunde nimeni de nici o măgărie, oricât de penală ar fi, doar aşa, de ochii soacrei.
@Sorin
Deja celebra replică: „Ştie…mă! Tu crezi că nu ştie?”, s-ar potrivi de minune comentariului tău.
Nu cred că ar trebui să-i aducă la „conoştinţă” despre cele scrise în presă, se citeşte presa locală, te asigur de asta, doar că sunt multe interese şi chiar răzbunări.
Domnul Ciuperca se ascunde ca strutul!Stia tot, dar Olaru era bun in campanie electorala ca prin presiuni asupra salariatilor facea propaganda , marsuri de strada etc,,,, PSD.Pe principiul mergi la mars iti maresc salariul, nu mergi te dau afara!Ma contrazice cineva?Ca a contribuit si cu bani se stie se vad facturile firmelor care erau in gratia mai marelui judetean.
Completare @ pt Sorin;
Şi… dacă domnul preşedinte speră şi are ÎNCREDERE în statul de drept, având speranţa vie că Spitalul poate câştiga împotriva Curţii de Conturi, ce ne mai miră?
Restul e… corupţie!