Comuna Ciochina – parte a unor aşa-zise componente…

Distribuie articolul:

* Ministerul Mediului a „tocat” peste 59 de MILIOANE de Euro pe 4 „componente”. Bani CHELTUIŢI prea uşor pentru un Mediu înconjurător mult prea… „greu”

ciochina mediuMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne informează că a organbizat pentru vineri, 15 mai 2015, în comuna Ciochina, judeţul Ialomiţa „două seminarii de informare şi educare ecologică a cetăţenilor, respectiv a elevilor din localitate în direcţia conştientizării impactului major pe care îl are poluarea cu nutrienţi asupra sănătăţii şi calităţii vieţii”, bla, bla, bla. Fiindcă sunt direct cointeresaţi (pentru că sunt salariaţi ai primăriei sau ai Inspectoratului şi Gărzii de Mediu – instituţii aflate-n subordinea Miniserului Mediului) sau direct interesaţi deoarece sunt implicate şi nişte ONG, organizatorii acestei acţiuni au tot interesul să ne convingă că „obiectivul Seminariilor Locale şi a celor de educaţie ecologică este de informare şi educare a cetăţenilor de toate vârstele în direcţia conştientizării impactului major pe care îl are poluarea cu nutrienţi asupra sănătăţii şi calităţii vieţii. Prin aceste acţiuni se doreşte îmbunătăţirea practicilor şi comportamentelor individuale, de familie şi instituţionale în zonele rurale din România în ceea ce priveşte gestionarea gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, precum şi combaterea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului şi crearea premizelor pentru o agricultură durabilă”. Din păcate pentru cei ce ne „toacă” banii pe astfel de inutile şi ineficiente acţiuni, noi, cei care chiar vedem şi dincolo de aparenţe, nu numai că nu-i credem, dar îi mai şi bănuim de toate cele…
Sigur că, dând dovadă de tupeu, stimabilii ne informează că „în cadrul întâlnirii cu cetăţenii, experţii de mediu vor face cunoscute cele mai importante informaţii cu privire la calitatea apei; igiena apei şi sanitaţie; managementul deşeurilor menajere; managementul gunoiului de grajd; aplicarea îngrăşămintelor; implicaţiile prevederilor Directivei Nitraţi la acordarea subvenţiilor pentru fermieri. De asemenea, în cadrul seminariilor se va dezvolta şi o sesiune practică care va consta în vizitarea unei gospodării şi efectuarea următoarelor activităţi: inspecţia sanitară a fântânii – utilizând fişa simplificată se va calcula şi scorul de risc;testarea apei din fântână; interpretarea rezultatelor privind calitatea apei în raport cu scorul de risc;discutarea situaţiei constatate, cu accent pe soluţiile practice pentru remedierea problemelor existente…”. Cum însă noi ne amintim că astfel de acţiuni au tot fost desfăşurate (unii zic că mai mult în “raportări” decât în realitate, dar asta-i altă discuţie!), sigur că ne permitem să-i şi întrebăm, de câţi ani ştiţi ce calitate proastă au cele mai multe dintre fântânile din judeţ? Şi dacă ştiu şi ce calitatea proastă are şi apa furnizată în localităţile racordate la reţeaua sistemului public de alimentare, reţea deservită de „operatori” al căror „ADN” este dat de viciatele unităţi economice subordonate Consiliilor Locale şi Primăriilor? Şi, nu în ultimul rând, îi întrebăm câţi bani s-au cheltuit în toţi anii în care astfel de acţiuni au figurat pe agenda de lucru a fiecărui organizator? Nu de alta, dar ne-a cam coleştit bănuiala că dacă ar fi rezolvată ecuaţia cu atâtea necunoscute, ar da cu… rest de plată!
4Mai ales când, de pe site-ul propriu al Unităţii de Management al Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, am aflat şi noi că această „componentă” nr.4 are o valoare financiar-contabilă în sumă de 3,5 MILIOANE de EURO. Cum această aşa-numită „componentă” este una dintre cele 4 (patru) ale căror valoare susţinută din bani publici se ridică la peste 54 de MILIOANE de Euro. Ce s-a făcut din acest purcoi de bani publici „ practic NU SE VEDE!” spun oamenii care locuiesc în acele localităţi ale căror primari au intrat în hora în care „naşi” sunt „băieţii deştepţi” din cadrul Ministerului Mediului, dar şi alţii…
IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *