După cum bine am putut afla toţi, preşedintele CJI Victor Moraru nu se uită la bani când vine vorba despre investiţii în judeţul Ialomiţa, judeţ pe care îl conduce de aproape doi ani. S-a întâmplat din nou în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Judeţean Ialomiţa în care coaliţia PSD+ALDE deţine o majoritate lejeră pentru a trece aproape orice proiect cu ajutorul votului exprimat de consilierii judeţeni. Concret, în şedinţa CJI consilierii majorităţii de guvernare judeţeană PSD+ALDE au aprobat la foc automat tema de proiectare iniţiată de preşedintele Moraru, denumită „Adăpost pescăresc pentru îmbunătăţirea siguranţei pescarilor” în valoare de 1.861.000 lei, ceea ce se traduce în 18,61 miliarde de lei vechi sau 396 mii Euro.
Combinaţie: 75% de la U.E, 25% de la buget
Estimarea cheltuielilor pentru proiectare precum şi pentru alte studii de specialitate, cheltuielile cu obţinerea avizelor dar şi autorizaţiile şi acordurile prevăzute de lege se preconizează că vor costa nu mai puţin de 200 mii lei, adică 2 miliarde de lei vechi ceea ce se traduce în nu mai puţin de 42.500 euro. „Finanţarea cheltuielilor estimate va fi asigurată din fonduri europene în proporţie de 75% şi fonduri naţionale în proporţie de 25% prim măsura 1.23, Porturi de pescuit, locuri de debarcare, hale de licitaţii şi adăposturi-investiţii de îmbunătăţire a infrastructurii porturilor de pescuit şi a halelor de licitaţii sau a locurilor de debarcare şi a adăposturilor; construirea de adăposturi pentru îmbunătăţirea siguranţei pescarilor.”
Gândire socialistă get-beget
Trebuie menţionat încă de la început că acest proiect din documentele întocmite de CJI nu se vrea a fi unul dedicat pescuitului sportiv, şi nici nu aduce nici un leu suplimentar la bugetul localităţii Giurgeni ori a judeţului Ialomiţa. Acest proiect se doreşte a fi pur şi simplu un impuls pentru oamenii locului care îşi câştigă existenţa din pescuit şi comercializarea capturilor din Dunăre. Nu ştim de ce a considerat preşedintele Moraru că face un bine judeţului Ialomiţa în condiţiile în care unii dintre pescarii din comunităţile locale situate pe malul Dunării, cărora se adresează această investiţie, sunt cunoscuţi şi deseori sancţionaţi de autorităţi pentru braconaj şi comercializare ilegală de peşte provenind din specii protejate de lege. Sau poate este vorba numai despre alinierea la „standardele” impuse de preşedintele PSD Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte dacă mustăciosul şi-a „tras” lacul Belina, de ce nu şi-ar cosmetiza şi Victor Moraru o bucăţică din Dunăre, nu?
Condiţii hoteliere pentru pescari pe banii…cui?
Detaliile despre eventuala construcţie nu sunt foarte multe însă din documentele prezentate consilierilor judeţeni am aflat că respectiva construcţie va avea suprafaţa construită de 150 mp şi suprafaţa desfăşurată de 300 mp. Acest aşa-zis adăpost va fi construit în imediata apropiere a Dunării pentru a permite accesul cât mai facil al pescarilor şi pentru a scurta distanţa pe care aceştia o parcurg de la ambarcaţiuni către adăpost. „Obiectivul va fi dotat cu instalaţii sanitare şi vestiare (duşuri, cabine wc, chivete), sală pentru servirea mesei, camere de odihnă suficiente numărului de pescari deserviţi, atelier pentru reparaţia şi întreţinerea echipamentelor de pescuit.” Printre utilităţile cu care urmează să fie dotată construcţia se numără: instalaţii electrice care necesită post de transformare a celor 20KV din apropierea terenului în suprafaţă de 5ha pe care va fi amplasată construcţia, alimentare cu apă având drept sursă foraj propriu, rezervor înmagazinare şi staţie de pompare pentru un număr maxim de 20 persoane, grup sanitar dotat cu duşuri, spălătoare, wc-uri, prepararea apei calde menajere se va realiza prin intermediul unui boiler electric iar instalaţia de încălzire va fi compusă din corpuri statice de încălzire cu racord la o centrală termică electrică montată în interiorul construcţiei.
Criticile cu privire la proiectul propus de preşedintele CJI Victor Moraru nu au întârziat să apară din partea unor cetăţeni puţin mai cârcotaşi de fel. Unii spun că nu trebuie să fii geniu să-ţi dai seama că este ceva necurat la mijloc şi toată „şandramaua” ar putea fi concesionată ulterior de „oamenii de afaceri” prieteni ai PSD Ialomiţa. Alţii întreabă însă din banii cui urmează să fie întreţinută clădirea şi cine urmează să plătească lunar toate cheltuielile cu încălzirea mai ales pe perioada de iarnă. Până una-alta nu ne rămâne decât să aşteptăm din partea CJI inaugurarea investiţiei pentru ca mai apoi să vedem cine va beneficia cu adevărat de aceasta.
Victor Ghinea
S-or fi inspirat de la Navodari,unde cu fonduri europene s-a construit o piata pentru peste in forma de peste,dar in care nu s-a vandut nimic de la inaugurare.