CJAS Ialomiţa, pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte contractarea serviciilor medicale

Distribuie articolul:

* Anul 2014 este un an jubiliar pentru Casa Naţională de Sănătate şi, implicit, Casa Judeţeană Ialomiţa, dat fiindcă se împlinesc 15 ani de la înfiinţarea acestei instituţii, de funcţionare a sistemului de asigurări de sănătate.

Conducerii CJAS Ialomiţa i-a fost înmânată, de către preşedintele Casei Naţionale, o machetă jubiliară, domnul director Mihai Geantă fiind cel care s-a bucurat de-această onoare, dar şi cel acre a ţinut ca mass-media să afle că rezultatele muncii echipei domnie-sale au fost astfel răsplătite. Cum nu putea invita presa doar ca să fălească, domnul Geantă a făcut o trecere în revistă a celor mai recente preocupări ale Casei. Aşa am aflat că peste numai câteva zile CJAS va încheia procesul de contractare a serviciilor prestate de către unităţile spitaliceşti, cabinetele de specialitate din sectorul privatizat al domeniului medical. Hotărârea de Guvern există (prin ea se aprobă Contractul-cadru), Contractul-cadru nou a fost dat spre publicare în Monitorul Oficial, iar Normele metodologice urmează să apară până la finele acestei luni, astfel încât în luna iunie Casele Judeţene de Sănătate să poată trece la contractarea serviciilor medicale.   

           Anul acesta, până acum…

  (…) În sistemul de sănătate, chiar dacă de multe ori este blamat, de către presă sau de către pacienţi, este de reţinut că s-au făcut paşi importanţi în toate palierele şi, mai ales, în sistemul informatic, cel care este foarte complex, şi la care încă se mai lucrează pentru a-l finaliza odată cu Dosarul Electronic de Sănătate (DES) care deja a intrat în producţie. De asemenea şi cardul Naţional, Factura Electronică. Mai sunt câţiva paşi, dar în 2015 se doreşte a se finaliza cardul naţional şi să se poată face decontarea pe baza acestuia. (…) Pe primele cinci luni ale acestui an s-au derulat serviciile medicale pe baza Actelor adiţionale la contractele încheiate anul trecut. În acest interval de timp s-au eliberat peste 300.000 de reţete, acest lucru denotă faptul că pacienţii şi-au primit medicaţia de care au nevoie pentru diversele boli (…)  Dacă ne uităm pe listele de medicamente şi consumul de medicamente, ştiţi foarte bine că sunt trei subliste: a, b şi c. Lunar se consumă aproximativ 10 miliarde de lei vechi, pentru medicamentele compensate 90%. Sublista b, acolo unde sunt medicamentele mai scumpe şi bolile sunt cronice, compensarea este de 50 % , şi aici consumul este de aproximativ 12 miliarde de lei vechi pe fiecare lună. Iar în sublista c, unde sunt bolile cronice şi gratuitatea este totală, este şi mai mare suma de bani cheltuiţi lunar, în jur de 15 miliarde de lei vechi. Acestor sume li se adaugă, lunar, banii alocaţi pe programele naţionale: oncologie, diabet, bolile rare, cheltuielile ridicându-se la peste 7 miliarde de lei vechi, lunar. Deci, efortul sistemului de sănătate (în care intră contribuţia asiguraţilor, a angajatorilor) este deosebit de relevant (…) Toate sumele care au fost date, până acum, furnizorilor de servicii medicale vor fi incluse în Contractul fiecărui furnizor. (…)a declarat directorul CJAS Ialomiţa, la întâlnirea cu reprezentanţii presei locale.  

           

        


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *