Conducerea operativă şi cea executivă a Consiliului Judeţean, dimpreună cu conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa, au organizat în prima decadă a primei luni a acestui an o întâlnire cu primarii, chipurile, pentru „ o consultare a cărei tematică a vizat repartiţiile bugetare din sume de echilibrare pe anul 2014 pentru comunele, oraşele şi municipiile din judeţ, clarificarea şi aprofundarea noutăţilor din finanţarea cheltuielilor descentralizare, la nivelul acestora şi a relaţiilor financiare dintre administraţia centrală şi cea locală, asigurarea transparenţei şi a maximei responsabilităţi în gestionarea resurselor bugetare”, bla, bla, bla …Conform legii bugetului de stat, judeţul Ialomiţa are repartizate următoarele sume defalcate din TVA: 22.604.000 lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului; 148.693.000 lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţ; 4.494.000 pentru Drumurile Judeţene (DJ) şi Drumurile Comunale (DC) şi 34.188.000 lei pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2014.
„Cerşetori neruşinaţi, asta sunt!”
Este părerea celor care ştiu că, în realitate, primarii nu sunt decât nişte vătafi care administrează bunurile publice care, în mare măsură, sunt realizate nu din banii comunităţii locale ci din banii pe care primarii îi cerşesc, an de an, de la Centru, adică fin bugetul judeţean, cel care, la o adică, aşteaptă repartizare bănească din bugetul consolidat al statului. Cu cât contribuie judeţul la bugetul naţional, aflăm chiar dintr-un recent răspuns oferit nouă de către conducerea Direcţiei Finanţelor Publice Ialomiţa, răspuns în care scrie negru pe alb că „ Ponderea încasărilor la bugetul general consolidat, la nivelul judeţului Ialomiţa, reprezintă 0,36% din totalul încasărilor la nivel de ţară”. Ce-ar trebui să înţelegem noi din această frază? Păi, în primul rând ar trebui să realizăm cât de ruşinos de mic este procentul acesta. Apoi ar trebui să înţelegem că el reprezintă gradul de colectare a impozitelor şi taxelor (ne)plătite de către contribuabilii din judeţul Ialomiţa. Or, în condiţiile în care după ce că economia, practic, este „la pământ”, se mai şi colectează atât de puţin, sigur că în mintea celor ce susţin bugetul, se naşte întrebarea: de ce primarii vor să fie vătafi peste nişte moşii care, după cum se vede, sunt întreţinute cu bani ce nu provin nici din munca lor, şi nici din munca locuitorilor pe care, cică, îi conduc. Spre ce-i conduc? În nici un caz către bunăstare materială şi socio-profesională, am spune noi, cei care ne preumblăm prin localităţi şi vedem cât de subdezvoltate sunt localităţile judeţului.
(I.G.)
Ionica, ai grijă că ai făcut nişte dezacorduri grave în finalul articolului: „de ce PRIMARII vor … locuitorilor pe care, cică îi CONDUCE. Spre ce-i CONDUCE?” Sublinierile îmi aparţin, chiar de le-am pus între ghilimele.
Referitor la subiect: de fapt, cu excepţia câtorva primari mai vertebrali şi mai vocali, edilii localităţilor judeţului nostru, ca de altfel în toată ţara asta, sunt nişte neica-nimeni, fără studii, oameni care cerşesc bani, ei nefiind în stare să emane proiecte aducătoare de fonduri europene şi nu numai. Nici măcar cu colectarea taxelor şi impozitelor locale nu stau mai bine. Şi ştiţi de ce?! Fiindcă-i doare-n cur după ce şi-au văzut sacii-n căruţă, adică s-au văzut în jilţurile puterii locale de unde-şi fac mendrele, nu de puţine ori pe banii contribuabililor. Au tot felul de afaceri personale aducătoare de venituri babane, aşa că pe alegători … dă-i dracu’ până data viitoare când, cu niscaiva bani, găleţi, mici şi bere, îi dăm, din nou, gata. Şi uite-aşa, România a ajuns mai rău, din anumite puncte de vedere, vezi educaţia, cultura, sănătatea, ca în anii analfabeţilor comunişti. Ştie să-mi spună cineva care este
gradul de analfabetism din ţara noastră comparativ cu 1989?! Aţi auzit vreodată ca un profesor să ia nota 2 şi să fie titularizat?! A avut ţara asta mai mulţi analfabeţi cu studii şi masterate ca azi?! Numai dacă urmărim calitatea unor postări, şi ne putem da, cu uşurinţă, seama de analfabetismul multora cu pretenţii. Ce şcoală mai poate fi aia în care directorul este subordonat unui primar analfabet, dar mare mafiot producător de bani negri pentru campaniile electorale?!
Corect, am greşit, am modificat…Mulţumesc!
@SORIN: asta este rodul administrarii RO de care fsn-pdsr-psd, caci indivizii din aceste formatiuni s-au aflat cel mai mult la putere, in ultimii 24 de ani! Nu mai votam psd si lucrurile vor incepe sa evolueze pozitiv, de ce sa nu-i lasam in pace cu recordul lor absolut de cercetati si condamnati penal? In care partid se afla cei mai multi politicieni cu averi mari, nu in psd? Haideti sa luam cunostinta de aceste realitati, in timp ce fostul presedinte al psd zace in puscarie fiind dovedit HOT si MINCINOS, iar actualul presedinte al psd este un plagiator, adica tot HOT, si mincinos dovedit continuu!
@Constantin. În principiu ai dreptate. Numai că dacă vrei să vorbim despre escroci, mafioţi şi baroni, nu există formaţiune politică fără asemenea specimene.
Crede cineva că există vreun partid, care-şi zice democratic, să n-aibă foşti comunişti, foşti fesenişti, în rândurile sale?! Toţi gargaragiii tari în clanţă, gen Ungureanu, Preda, Boc şi mulţi alţii au ocupat funcţii politice în fosta UTC, sau în alte organizaţii ale studenţilor comunişti. Să fiţi convins că dacă nu cădea regimul comunist, aceşti papagali – ah, era să-l uit pe Pavelescu -, actualmente, ar fi ocupat funcţii importante în PCR. Toţi gargaragiii de astăzi, au experienţa gargarei politice comuniste, fără excepţie. De unde mama dracu’, a ajuns acest Pavelescu mare ţărănist?! Dacă sora lui Coposu nu-l recunoaşte, de ce nu se duce să se culce?! Că pesedeul are mai mulţi mafioţi este normal, luând în considerare mărimea partidului. Dar dacă ar fi să ne referim strict la mărimea partidului, pedeleul cred că are cei mai mulţi şi mai mari mafioţi pe metrul pătrat din ţara asta, inclusiv şleahta alcoolistului de la Cotroceni. Dar să nu-i uităm nici pe cei din aşa-zisa Convenţie Democratică, pe Ioan Mureşan, Decebal (Burebista, ha, ha, ha!) Traian Remeş şi alţi destrugători ai economiei româneşti. În concluzie, aşa cum am mai scris, dacă în România nu va fi impusă o conducere străină, temporar bine’nţeles, ţara asta va ajunge rău, rău de tot. Şi mai e o variantă pe care o susţin alături de cel puţin 80% dintre români: REINTRODUCEREA PEDEPSEI CAPITALE!!!