[slideshow_deploy id=’43774′]
În fiecare an, pe data de 21 septembrie, sub patronajul CECCAR se sărbătoreşte Ziua Naţională a Contabilului Român, eveniment ce reuneşte profesioniştii contabili din România, membrii ai CECCAR liber-profesionişti sau angajaţi, dar şi reprezentanţii instituţiilor publice. Data de 21 septembrie a fost declarată Ziua Naţională a Contabilului Român de către Conferinţa Naţională a CECCAR organizată în luna septembrie 2004. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, deoarece în anul 1921, omul de ştiinţă Prof. Univ. Grigore Trancu-Iaşi, a prezentat în Parlamentul României Legea Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili.
Şi pentru că tot discutăm despre pagini întregi de istorie, scrise de diverse personalităţi ale acelor timpuri, nu putem să nu amintim faptul că la data de 22 februarie 1993, CECCAR Filiala Ialomiţa a luat fiinţă sub atenta îndrumare a câtorva profesionişti pasionaţi de meseria lor. Primul Consiliu al Filialei Ialomiţa din 1993 a fost compus din: Vâjdea Nicolae – preşedinte, Puchianu Gheorghe – vicepreşedinte, Uţă Constantin – secretar, Ionescu Anghel – mebru şi Barbu Claudius Sergiu – membru. Tot la acea dată, din Comisia de Cenzori făceau parte: Stoican Mihaila – preşedinte, Dan Ecaterina – membru şi Voicu Marin Valerian – membru.
“Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România s-a creat pe un sistem de crezuri. Aceste crezuri au făcut ca astăzi noi să fim moştenitorii unor vise devenite realitate, a unor dorinţe manifestate de înaintaşii noştri care au aşezat această profesie între profesiile elitiste ale ţării. 95 de ani pot fi mulţi sau puţini raportati la imensitatea spaţiului şi timpului. Pentru timpul prezent sunt suficienţi să ne facă mândrii de apartenenţa la acest organism pforesional. Au fost 95 de ani cu trudă, cu zbateri, cu proiecte împlinite sau nu, dar toţi au vrut ca numitor comun binele colectiv şi firmarea profesiei contabile (…) La mulţi ani profesioniştilor contabili ! La mulţi ani CECCAR !”
În noul context economic, caracterizat prin globalizare şi digitalizare, profesionistul contabil poate furniza valoare adăugată investitorilor, companiilor sau instituţiilor de reglementare. Multe aspecte ale vieţii economice moderne au fost şi continuă să fie influenţate de profesia contabilă, tocmai de aceea în realitatea zilelor noastre, CECCAR se bucură de reputaţia de a fu cel mai puternic organism profesional din regiunea sud-est a Europei, cu peste 40 de mii de membrii. Şi pentru că fiecare profesionist de pe planetă, se ghidează după nişte principii etice fundamentale, iată că şi calea contabilii profesionişti are la bază următoarele principii: integritate, obiectivitate, competenţă profesională şi prudenţă, confidenţialitate, profesionalism şi nu în ultimul rând, independenţă. În structura membrilor filialei Ialomiţa putem regăsi 337 membri activi, din care 277 experţi contabili, 60 contabili autorizaţi.