Carnetul de comercializare – o altă găselniţă

Distribuie articolul:

agric animale* Carnetul de comercializare pentru producătorii agricoli va intra în vigoare de luni, 4 mai, şi va oferi acestora o protecţie suplimentară în faţa intermediarilor, dar se va putea cunoaşte şi provenienţa produselor respective, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Legea pieţelor a plecat ca iniţiativă din partea producătorilor pentru reglementarea activităţii din pieţe şi pentru a-i pune în valoare pe cei care vor să îşi comercializeze produsele direct la piaţă. Mi-aş dori să existe cooperative ca toată producţia să se valorifice în comun dar sunt foarte mulţi producători persoane fizice care au o producţie mică şi vor să o valorifice pe baza atestatului de producător, care a intrat în vigoare din decembrie 2014. Noutatea este dată acum de faptul că din 3 mai, de luni, va fi introdus carnetul de comercializare, iar acest lucru înseamnă o protecţie mult mai mare pentru micul producător. Încet, încet încercăm să eliminăm intermediarii din piaţă, iar existenţa carnetului de comercializare ne arată provenienţa brânzei respective atunci când cumpărăm brânză, ne arată trasabilitatea ei”, a explicat Constantin.
Acesta a precizat că micii producători nu vor fi dublu impozitaţi pentru că ei plătesc deja impozit pe norma de venit, iar acest document, carnetul de comercializare, nu face altceva decât să le ofere o protecţie suplimentară în faţa intermediarilor, fără să complice lucrurile. „Carnetul de comercializare nu face altceva decât să le ofere protecţie suplimentară în faţa intermediarilor astfel încât când se deplasează cu brânza, de exemplu din Mărginimea Sibiului până la piaţă la Bucureşti să aibă o protecţie faţă de cel care merge la Mărginimea Sibiului şi cumpără toată brânza şi pe urmă o comercializează în piaţă, ca să nu vorbim de cazurile în care se falsifică anumite produse. Acest document nu va complica în niciun fel lucrurile, dimpotrivă îi va oferi protecţie”, a adăugat şeful M.A.D.R.
Deşi în mai multe zone din ţară aceste documente pe care ar trebui să le comande primăriile nu au ajuns la producători, ministrul a subliniat că pentru o perioadă nu vor exista sancţiuni. „Va fi o perioadă de tranzit, o perioadă nu vor exista sancţiuni, dar fac un apel la primării să comande aceste documente importante”, a adăugat Constantin.
Potrivit Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, publicată în Monitorul Oficial din 31 octombrie 2014 şi care a intrat în vigoare pe 3 noiembrie 2014, agricultorii persoane fizice care vor deţine un atestat de producător vor putea să vândă produsele obţinute în ferma proprie fie în piaţă, fie altor comercianţi, însă vor trebui să aibă şi un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.
Carnetul de comercializare este documentul utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum şi de soţul/soţia, rudele/afinii de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie. Carnetul de comercializare se va utiliza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum şi pentru produse apicole.
La fel ca şi atestatul de producător, carnetul de comercializare se va piata marfaelibera la cerere de către primăriile din zona în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, dar după verificarea existenţei atestatului şi după verificarea faptică în teren a existenţei produsului/produselor supuse comercializării. Acestea trebuie vizate de o asociaţie agricolă, numai dacă ea există în acea zonă. Potrivit Agerpres, carnetul de comercializare a produselor va funcţiona precum un chitanţier. Concret, atunci când vor vinde produse, în orice cantitate şi structură sortimentală, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet după cum urmează: primul exemplar se înmânează cumpărătorului; al doilea exemplar se păstrează de vânzător; al treilea exemplar se păstrează la carnet. Totuşi, excepţie de la aceste prevederi o reprezintă situaţia în care vânzarea se va desfăşura în pieţe agroalimentare, aici producătorii agricoli fiind obligaţi să înscrie, la sfârşitul fiecărei zile, într-o filă corespunzătoare, produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă.
Conform Legii nr. 145/2014, producătorii agricoli persoane fizice care vor deţine un atestat de producător şi un carnet de comercializare vor putea să-şi vândă produsele în spaţii distincte, care vor fi amenajate în acest sens în pieţe, procentul de alocare fiind de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existent


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *