Producătorii români de carne de pasăre şi ouă contestă ştirea apărută în media (Antena 1, Antena 3, România TV), potrivit căreia „87% din puii crescuţi în România sunt plini de substanţe chimice şi hormoni”.
„Vă informăm că, în Raportul EFSA dat publicităţii recent, nu se face vorbire despre conţinutul cărnii de pasăre în substanţe reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeşte despre rezistenţa unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice. Această rezistenţă este testată permanent de autorităţile naţionale și europene, în cazul depistării unor astfel de microorganisme, prin teste în laboratoarele de referinţă privind antibiorezistenţa unor microorganisme la diferite antibiotice. În nici un moment nu se vorbeşte despre conţinutul de reziduuri din carnea de pui. În plus, aceeași știre, cu același titlu, însoțită de aceeași filmare și pe aceleași posturi TV, a apărut și în data de 28.05.2013. În filmul care însoțește știrea, apar produse de la unele firme din România, fără ca brand-ul acestora să fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producătorilor români.
Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmaţii, iar în sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Uniunii Europene şi care în aplicare implică costuri foarte ridicate pentru producători. Stabilirea numărului de probe pentru control, se aprobă de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din ţară, iar pentru România în anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasăre, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.
În perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 în anul 2014 și 1 în anul 2016), caz în care s-au aplicat măsurile specifice. Facem mențiunea că, antibioticele nu se folosesc în hrănirea păsărilor, ci doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare se respectă „timpul de așteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. După sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât şi din furaje, care se analizează; în registrul de tratamente existent în fiecare exploataţie avicolă se menţionează obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaţi.
Pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de control reziduuri, fermierii sunt obligați să facă permanent supraveghere prin programe de autocontrol. Programul de control are la baza legislaţia europeană în domeniu, astfel: Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creşterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificările şi completările ulterioare; Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003; Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice în carne, Ordinul ANSVSA 195/2007; Pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010; Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2007; Pentru depistarea diferiţilor contaminanţi şi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006. Menţionăm că toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA. Apariţia periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtaţi de produsele de foarte bună calitate şi la preţuri rezonabile aflate pe piaţa noastră. De asemenea, afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri. Prezentul comunicat este aprobat de toți membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. Va transmitem comunicatul de presa al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania referitor la inducerea in eroare a consumatorilor si denigrarea produselor avicole din Romania.
Facem apel media din Romania sa verifice stirile care le dau si sa se asigure ca nu denigreaza producatori nevinovati care respecta legislatia in vigoare, sunt transparenti si ofera produse de foarte bune calitate la preturi rezonabile. Denigrarea companiilor se rasfrange in prejudicii economice si sociale care ne vor afecta pe toti daca nu ne vom face treaba cu responsabilitate si raspundere.” se mai precizează în Comunicatul de presă remis ziarului Ştirea.