Biserica, prea nejustificat favorizată la cheltuirea banilor publici

Distribuie articolul:

* Curtea de Conturi : „Finanţarea unităţilor de cult din Fondul de rezervă bugetară nu se justifică”

Unităţile de cult beneficiază de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezervă bugetară, dar acest tip de finanţare nu se justifică, potrivit Raportului Public al Curţii de Conturi pe anul 2011. În 2011, Fondul de rezervă bugetară a fost majorat de aproximativ zece ori faţă de prevederile iniţiale. Prin Legea bugetului de stat, Fondul de rezervă bugetară a fost aprobat iniţial în sumă de 200 milioane lei, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute pe parcursul exerciţiului bugetar al anului 2011. De remarcat faptul că unităţile de cult beneficiază de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezervă bugetară. Din Notele de fundamentare nu rezultă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care să justifice finanţarea din Fondul de rezervă bugetară”, se spune în documentul citat de AGERPRES. „S-a constatat că şi în anul 2011 s-a continuat practica întâlnită în anii precedenţi de alocare de sume importante din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prin emiterea de Hotărâri de Guvern între două rectificări bugetare pentru acţiuni care nu se dovedesc a fi urgente sau neprevăzute, se mai spune în raport.

Nu mai este un secret pentru nimeni că, în oricare localitate din această ţară, bugetul alimentat din impozitele plătite de cetăţeni se află pe mâna primarului care, secondat de consilierii locali, fac parte din acelaşi partid şi constituie majoritatea voturilor de care e nevoie pentru ca o cheltuială sau alta să fie aprobată. Nu mai este un secret pentru nimeni că cei mai mulţi dintre primari au tot interesul să intre-n graţiile preoţilor care, mai ales în campaniile electorale, pot foarte uşor influenţa votul alegătorilor. Faptul că oamenii nu prea ştiu ce de bani a alocat şi urmează să aloce primăriile către biserici, nu înseamnă că primarii nu „marcă banul” întru căpătarea iertării păcatului de-a minţi, de-a fura, de-a preacurvii, politic, desigur! Şi, faptul că PSD chiar şi-atunci când n-a fost la Putere a avut „înfipt” om în conducerea Curţii de Conturi a României, nu înseamnă că salariaţii acestei instituţii n-au putut descoperi nici atâta lucru; că Biserica a fost nejustificat favorizată.

                 Ialomiţenii, habar n-au!

Ziarul Ştirea a fost printre foarte puţinele mass-media care şi-au asumat riscul de-a lua   atitudine faţă de inoportunitatea cheltuirii, în fiecare an, a miliarde de lei vechi pentru tot felul de investiţii şi acţiuni care, chipurile, s-au realizat în multe dintre bisericile din judeţ. Din păcate, de ani de zile, onor conducerea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor îşi permite a-i persifla pe cei care îndrăznesc să adreseze întrebări şi chiar să considere că nu e normal ca Biserica Ortodoxă Română (BOR) să încaseze atâta bănet de la bugetul de stat, din moment ce, mai ales din punct de vedere al fiscalizării, feţele bisericeşti nu se supun nici uneia dintre legile statului? Ştiu cetăţenii municipiului Slobozia cât de mari sunt sumele „înghiţite” în lucrările săvârşite, prin grija fostului primar Gabii Ionaşcu, la Catedrala „Înălţarea Domnului” din Slobozia, catedrală păstorită de Preasfinţia Sa, Episcopul Vincenţiu Ploieşteanu? Ştiu ialomiţenii, cetăţenii supuşi, administrativ, celor 66 de Primării, care este total sumă pe care mult prea multele bisericii (cel puţin, în comparaţie cu mult prea puţinele Spitale, Dispensare, Şcoli, Centre îngrijire bătrâni) le-a cheltuit din banii noştri, ai tuturor? E vreunul dintre ialomiţeni atât de orbit de credinţă încât să nu vadă că, în ciuda preceptelor Bibliei, nu puţini preoţi trăiesc în huzur, vilele, maşinile, conturile bancare sfidând nivelul de trai precar al majorităţii celor pentru care slujesc contra-cost, banii încasaţi (fără chitanţă, desigur!) direct de la enoriaşi fiind în plus la banii pe care preoţii îi primesc de la bugetul de stat? De ce venerabilul şi, deopotrivă, onorabilul Episcop n-a catadicsit niciodată să aibă o întrevedere (fie ea şi sub formă de acţiune inter-instituţională) cu jurnaliştii, spre a avea şi noi posibilitatea să-l întrebăm de ce majoritatea preoţilor percep aşa „nesimţite” sume de bani pentru oficierea slujbelor prilejuite de cununii, botezuri şi, mai ales, înmormântări? Răspunsul poate fi acesta: pentru că preoţimea din România a mizat, mizează şi va miza pe frica oamenilor de aşa-numita afurisenie cu care, orice popă nevrotic, ameninţă că o s-o folosească după „pohta” inimii lui…

IONICA GHINEA         

 

 

 


Distribuie articolul:

4 thoughts on “Biserica, prea nejustificat favorizată la cheltuirea banilor publici

  1. Are dreptate Madalin Voicu, cand ii face „derbedei” pa popii astia, pusi pa afaceri si jegmaneala la drumul mare. Rusine sa la fie obrazului.

  2. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Vincențiu Grifoni la 29 noiembrie 2002 Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

  3. despre ce vorbim? satane-n sutane…cam asta este BOR, niste evazionisti ordinari protejati de stat si sustinuti de multimea prostilor care cred ca popii sunt trimisii lui Dumnezeu pe pamant….hai sa fim seriosi…il vedeti voi pe paun sau pe scurtu trimisi speciali ai Divinitatii? sau pe capul mafiei BOR, ma refer direct la chestia aia preafericita de la conducerea BOR, si, chiar este preafericita pentru ca nimeni nu se ia de el pentru evaziunea uriasa pe care o face??? eu nu am nevoie de mijlocitori si, pot s-o spun cu tarie ca nu am nevoie de miorlaiturile lor , ale popilor pentru a crede in Dumnezeu, acum, la ora actuala, BOR-ul este cel mai evazionist SRL…chiar si Capone ar pali de ciuda….

  4. Mie-mi vine să râd când văd cum nişte „credincioşi” se iau la bătaie pentru
    un popă sau altul. Cât de bun e părintele, ce slujbe face! Cum le ia lovelele fără ca vreunul să crâcnească: la botez, la cununii, la nunţi şi, mai ales, la mierleală. Aş vrea să văd şi eu chitanţele eliberate de aceşti
    penali la orice oră din zi şi din noaptea minţii lor. Corect: o breaslă de borfaşi şi derbedei, în frunte cu Daniel, un ordinar în sutană: piei Satană!
    Şi proştii plătesc, plătesc. Ce-ar face aceşti nemernici dacă nu s-ar mai duce nimeni la slujbă?! Dacă ar merge lumea la biserică aşa ca mine, această cloacă de golani s-ar desfiinţa sine die. Asta nu înseamnă că nu avem credinţă. Ea se regăseşte în sufletul fiecăruia dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *