* De ce-ar mai practica aceste bănci o dobândă, la împrumuturi, rezonabilă? Că la depuneri şi, mai ales, la rulaj, ştiu toţi patronii că dobânda e „praf în ochi”. De ce-ar mai avea băncile tot interesul ca să caute noi modalităţi de atragere a clienţilor, alţii decât cei oferiţi plocon? Asta (se) întreabă managerii acelor firme cărora Statul nu le oferă nici un fel de ajutor.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că a încheiat cu băncile comerciale actele adiţionale la convenţiile privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii Măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – porcine. Potrivit acestor acte adiţionale, APIA emite, la cererea solicitantului, a doua confirmare scrisă (o adeverinţă) – prin care se atestă că acesta a depus cerere de ajutor pentru Măsura 215 (cea privind Plăţile acordate pentru bunăstarea animalelor) şi, de asemenea, este confirmată suma reprezentând 25% din valoarea sprijinul solicitat, cu condiţia ca valoarea primei adeverinţe eliberate să fie acoperită de valoarea decontului justificativ depus. Aşadar, APIA a încheiat acte adiţionale cu CEC BANK S.A, Raiffeisen Bank, Banca Română pentru Dezvoltare, OTP Bank, Unicredit Ţiriac, Banca Comercială Română, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, Banca Comercială Carpatica, Banc Post, Piraeus Bank Romania S.A., Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania, Agricover IFN S.A. Cum s-ar spune APIA a dat plocon aproape tuturor băncilor, ca „să fie bine, să nu fie rău” cum zicea un „dăştept”…
Potrivit AGERPRES, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN S.A. şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii garantează 80% din valoarea creditului contractat de fermier. Potrivit APIA, banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe/acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, aprobate de către Banca Naţională a României. Aici sunt incluse şi garanţii pe care creditorul le poate solicita din partea beneficiarului, adică a fermierului care, de voie, de nevoie, n-are încotro şi acceptă orice numai să aibă, în lei, partea de cofinanţare a subvenţiilor care, se ştie, nici ele n-ajung chiar pe numele orişicui ci pe numele celor care, de ani de zile, s-au îmbogăţit pe banii noştri, ai contribuabililor…
(I.G.)