APCR – cam suspectă retragere…

Distribuie articolul:

asociatia medicamente fb* Alianţa Pacienţilor Cronici din România suspendă orice demers judiciar privind acţionarea în instanţă a instituţiilor publice responsabile, având în vedere intenţia autorităţilor de reactualizare a listei de medicamente compensate, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul organizaţiei.

În condiţiile în care toată lumea vorbeşte şi se miră de faptul că în România abia după 5 ani se actualizează lista medicamentelor nou apărute pe piaţa de profil, şi în condiţiile în care, odată apărută pe panoplia ONG-urilor, nişte pacienţi disperaţi şi-au pus nădejdea în demersurile făcute de această asociaţie, e greu de priceput de ce face un pas înapoi aceasta, un pas făcut cu mult înainte ca promisiunile să se transforme în fapte. „Lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008, iar bolnavii nu-şi permit tratamentele pentru că sunt foarte scumpe. Curtea de Apel a decis ca Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României să plătească celor şapte bolnavi de cancer toate medicamentele. Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia. (…) Dan Cimpoeru, avocatul care i-a apărat pe cei şapte bolnavi a spus că a cerut în instanţă şi reactualizarea listei de medicamente compensate.”, stă scris pe site-ul Asociaţiei.
După ce la sfârşitul lunii trecute Alianţa Pacienţilor Cronici din România confirma faptul că în cursul zilei de joi 26 iunie 2014 casele de asigurări de sănătate la care sunt arondaţi cei 7 pacienţi care au câştigat în instanţă asigurarea tratamentului medical au încheiat contracte cu farmaciile alese, urmând ca în perioada imediat următoare farmaciile să procedeze la aprovizionarea medicamentelor necesare conform prescripţiilor medicilor curanţi, iată cum, tot printr-un comunicat de presă, APCR, spune celor care şi-au pus speranţa în ea, cum că „Având în vedere declaraţia publică a domnului dr. Marius Savu, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, din data de 3 iulie potrivit căreia lista de medicamente compensate va fi reactualizată prin introducerea a 30-40 de molecule noi în această toamnă, Alianţa Pacienţilor Cronici din România suspendă orice demers judiciar privind acţionarea în instanţă a instituţiilor publice responsabile. Aşteptăm un punct de vedere oficial din partea autorităţilor competente”, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit Agerpres, Marius Savu a anunţat că în această săptămână, cel mai probabil, va începe evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, iar, la o primă estimare, 30-40 de molecule noi urmează să fie introduse pe lista care va fi finalizată în toamnă. „De săptămâna viitoare, să înceapă evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Dacă toate lucrurile merg bine, sper ca în toamnă să avem o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite. Toamnă poate însemna septembrie sau poate însemna noiembrie, depinde foarte mult de timpul necesar pentru evaluare, contestaţii, discuţii. O să încercăm ca toţi paşii să fie transparenţi. Consider o listă nouă că este finalizată în momentul în care pacientul beneficiază de acel medicament. Evaluarea va putea merge mult mai repede luând în considerare rezultatele pe care alţii le-au publicat deja şi au făcut deja aceste evaluări” a declarat Savu săptămâna trecută la o dezbatere organizată de Ministerul Sănătăţii. Potrivit acestuia, multe dintre molecule nu sunt neapărat medicamente „dramatic îmbunătăţite” faţă de tratamentul pe care pacienţii îl au la dispoziţie în momentul de faţă, iar în cazul lor probabil intrarea va fi condiţionată de oferirea unui cost benefic pentru sistemul de asigurări de sănătate. „Există anumite medicamente care într-adevăr aduc un beneficiu terapeutic semnificativ faţă de ce există în momentul de faţă, există altele la care beneficiul este marginal şi la care criteriul mai important va fi eficientizarea costului. Noile molecule vor fi pentru afecţiuni oncologice, hematologia, poliartrita reumatoidă, diabetul, hepatita – sunt principalele arii terapeutice. Probabil nu veţi mai auzi în compensare nume pe care le-aţi comentat în ultima perioadă. Vorbim de zeci de molecule care vor fi scoase”, a spus Savu.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *