Amara urmează să fie predată/preluată, căci localitatea se pregăteşte – iarăşi! – de alegeri! Şi nu-i vorba despre alegerile parlamentare, aşa cum aţi fi tentaţi să credeţi, ci despre alegerile pentru a avea alt primar, unul care să-l înlocuiască pe cel ales – în vara acestui! – şi în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa. Vorbesc, desigur, despre primarul care este – căci încă este! – Victor Moraru, şi care timp de 16 ani a condus această localitatea, căruia lui şi acoliţilor lui li se pare că are „faţă” de oraş.
Şi fiindcă nouă ne place să vedem şi dincolo de aparenţe, tocmai fiindcă ştim că avem şi ce vedea, ne-am deplasat în comuna cu pretenţii de oraş, şi-am luat în colimator aceste imagini care vorbesc de la sine. Căci n-am avut „trecere” la cetăţenii rugaţi să comenteze „realizările măreţe” pentru care primarul raportează în presa favorabilă, tocmai fiindcă ani de-a rândul a fost (a)servită. Din banii publici, desigur! Pentru cel ce ştie că „lauda de sine, nu miroase a bine!”, imaginea străzilor rămase nici măcar pietruite ca lumea, spune multe despre halul în care a cheltuit domnul Moraru imensele sume de bani provenind din fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeană. Nu intrăm azi în „miezul problemei” vizând prietenia lui Moraru cu Muşat de la ADR Sud Muntenia, şi nici nu zgândărim „treaba” suspicionând că şi-n Amara s-a repetat figura cu controlul efectuat – „de ochii soacrei” – asupra modului în care s-a cheltui atâta bănet! Ne întrebăm dacă-şi mai aminteşte cineva că pentru modernizarea imensului parc dimprejurul hotelurilor ce reprezintă Staţiunea Amara s-au cheltuit de la UE vreo 171 de MILIARDE de lei vechi, chit că, în opinia multora, nici n-ar avea de ce să fie aşa de mare, aşa-zisa ozonificare fiind numai în mintea celor cointeresaţi în cheltuirea banilor publici pentru aşa-zisa permanentă întreţinere, bla, bla, bla…? Ne întrebăm dacă ştiu mulţi dintre cetăţeni ce a făcut Moraru, timp de 16 ani, cu terenurile intravilane şi extravilane aparţinând Patrimoniului public-privat al localităţii? Ne întrebăm, chiar, cât de mult l-ar mai fi ajutat preoţii dacă, de la bugetul local, Moraru nu i-ar fi cadorisit atât de mult, chiar şi luându-şi consilieri dintre rudele reprezentanţilor Bisericii? Ne întrebăm ce se construieşte pe ici, pe colo, pe unde are PSD interese …economico-sociale, chipurile, şi nu personale şi de grup politic! Sigur că ştim că întrebăm retoric! Dar, dacă nu mai întrebăm – aşa, retoric! – nici măcar înainte de alegeri, ar fi şi mai mare aroganţa celor care trăiesc cu impresia că pe ei i-au ales oamenii fiindcă sunt harnici, cinstiţi şi corecţi, dar – mai ales! – pricepuţi în a administra bunurile.
Aşadar, Moraru e pe cale să fie înlocuit. Cu cine? Iată o întrebare ce stă pe buzele multora, chit că mulţi ştiu că tot PSD va câştiga, fie şi numai din cauză că e mare clanul şi, pentru membrii marca(n)ţi ar fi „groasă” rău dacă nu ar mai deţine ei Puterea!