Proiectul „ Construire locuinţe tip ANL zona George Enescu – 52 de spaţii locative” situate în zona de Nord a municipiului Slobozia a intrat în faza eliberării Avizelor.
Prin urmare, la orizontul aşteptărilor celor care şi-au propus să locuiască în apartamente construite pe banii statului, se întrevede „linia dreaptă” pe care a intrat preocuparea edilului-şef şi a acoliţilor lui din rândul angajaţilor în Primărie şi al consilierilor locali care îmbrăţişează „doctrina” pomenilor electorale! Sperăm să nu se simtă jigniţi de cuvântul „pomană”, mai ales cei ce nu pot face dovada că oraşul chiar are nevoie de „aşezarea” lor pe-aceste meleaguri, ca specialişti! Căci, cei ce-şi amintesc acele „începuturi imemoriale” încă se miră de tupeul unora de a pretinde că e normal să le dea Statul casă tinerilor. Ce dacă, în cele mai multe cazuri, tinerii sunt pile, cunoştinţe, relaţii, rude sau doar băieţi descurcăreţi” care au ştiut să se folosească de Puterea „băieţilor deştepţi” care au tot interesul ca unele firme să aibă „front de lucru” asigurat! Ce dacă, aşa cum, spuneam, se poate dovedi că locatarii- beneficiari ai unor astfel de „pomeni” nu sunt acei specialişti pe care autorităţile locale musai să le cadorisească pentru ca nu cumva să plece, oraşul riscând să rămână fără inestimabila lor pricepere într-un domeniu sau altul dintre cele deficitare! Ce dacă tinerii care nu lucrează la stat, ci în mediul privat, nu prea îndeplinesc condiţiile care, aşa după cum s-ar putea demonstra (dacă ar şi avea cineva interesul!), nu de puţine ori sunt făcute „după chipul şi asemănarea” prototipului de odraslă de „descurcăreţ” şi/sau de „băiat deştept”.
Slobozia nu are alt „dezvoltator”
„ Programul de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, care nu își permit să cumpere un apartament sau să închirieze o locuință de pe piața liberă” (…)„ Locuinţele pentru tineri pot fi achizitionate dupa o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul „Prima Casă” sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii” (…) Programul Locuințe prin credit ipotecar se adresează tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani și care doresc să cumpere o locuința construită prin ANL. Pentru a putea cumpăra o locuința construită prin acest program, aveți nevoie de finanțare, reprezentată de un avans (depus de solicitant) și de un credit ipotecar (contractat de la băncile partenere)”. Sunt informaţii cu care te întâmpină, pe site-ul propriu, chiar Agenţia Naţională pentru Locuinţe. ANL este ceea ce se numeşte „dezvoltator imobiliar”. Doar că ANL nu construieşte nici pe banii ei, nici pe cei ai viitorilor locatari, ci pe banii Primăriilor!
În Slobozia, achiziţionarea locuinţei într-un bloc ANL încă este la modă în rândul membrilor de Partid, al angajaţilor la Primărie, al bugetarilor care „se învârtesc” şi pun mâna pe-o locuinţă construită de către Primărie. Puţini îşi mai amintesc cum s-a înfiinţat ANL şi ce s-a înţeles atunci că va face această „structură organizatorică” apărută pe panoplia activităţii de Asistenţă Socială pe care, chipurile, statul român trebuie s-o deruleze pentru anumite categorii socio-profesionale, bla, bla, bla. Care-i „chichirezul” acestui „plocon” pe care-l dau primarii anumitor tineri? Păi, tinerii ce au format familii zic că dincolo de frustrarea de a nu reuşi să fie şi ei „descurcăreţi” (fapt pentru care mulţi dintre ei sunt „oropsiţi” să stea „claie peste grămadă” împreună cu părinţii), este condamnarea lor la o viaţă de cuplu, de familie care locuieşte în blocurile foarte vechi ale municipiului! Şi-asta, deoarece în Slobozia nu există nici un alt „dezvoltator” care să îndrăznească şi să aibă motive bine întemeiate de a construi locuinţe noi! Prin urmare, după ce că Primăria le dă moca locuinţe unora, le mai dă şi locuinţe nou-nouţe. Şi-odată ce ai pus mâna pe-un apartament într-un bloc nou construit, fiindcă ai fost „descurcăreţ”, sigur că-ţi dă ghes inima să te şi împrumuţi ca să-l cumperi. Mai cu seamă că dacă stai câţiva ani în chirie, îl cumperi „taman la pont”. Dacă eşti şi „băiat deştept”, desigur!
IONICA GHINEA