Ștefan Mușoiu, eurodeputatul PSD, vine cu o serie de vești bune pentru persoanele cu dizabilități. Politicianul român, membru al Comisiei de Turism și Transport (TRAN) și al Comisiei pentru comerț internațional (INTA), povestește că dezbaterile din aceste foruri au fost marcate, toată săptămâna, de soluțiile necesare îmbunătățirii vieții cetățenilor europeni cu dizabilități.
„Salut faptul că, pe lângă marcarea zilei de 3 decembrie, ziua consacrată la nivel internațional persoanelor cu diverse dizabilități, Parlamentul European și-a dedicat activitatea toată săptămâna aceasta găsirii de noi rezolvări pentru neajunsurile de care încă se împiedică această categorie de populație. În ambele comisii în care activez, TRAN și INTA, am reușit să generăm noi perspective pentru implementarea acestui deziderat, astfel încât, în viitorul apropiat, să nu mai facem referiri diferite despre neajunsurile unor oameni, adică să le surmontăm definitiv, oferindu-le soluții. Deci să existe o singură categorie de persoane, să nu se mai facă distincții între cetățeni din cauza unor atribute fizice, psihice sau a imposibilității de deplasare, temporară sau permanentă, a unora dintre noi!”, dă asigurări europarlamentarul social democrat.
Muşoiu: „Orice călătorie pentru persoanele cu dizabilități nu va mai fi o incertitudine!”
„Uniunea Europeană și statele naționale au făcut multe progrese importante în sensul îmbunătățirii condițiilor necesare transportului persoanelor cu dizabilități, până în prezent. Însă consider, la fel ca și restul colegilor mei din PE, că trebuie să le furnizăm mai multă autonomie și să eliminăm restul obstacolelor din teren, care încă există”, declară Mușoiu. Eurodeputatul spune că e important ca pentru acest efort și industriile transporturilor și turismului să se implice. ”Orice călătorie pentru persoanele cu dizabilități nu trebuie să mai fi o incertitudine în viitorul apropiat! Statele membre trebuie să își intensifice demersurile, la fel și Comisia Europeană. Acolo unde există infrastructură de suport, aceasta trebuie să beneficieze și de mentenanța adecvată. Iar accesul celor în cărucioare cu rotile să se realizeze facil în toate gările și în toate stațiile de autobuz de oriunde din UE”, apreciază Ștefan Mușoiu.
Acesta accentuează că prin intrarea în vigoare din iunie 2025 a legeii accesibilității sistemelor informatice pentru toate persoanele cu diverse deficiențe, se vor elimina majoritatea problemelor, dar și că vor fi vizibilizate în scopul conștientizării și alte tipuri de dizabilități, cum ar fi spre exemplu autismul. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, 15% din populația comunitară prezintă diverse dizabilități. 50% dintre aceste probleme de sănătate sunt generate de înaintarea în vârstă.
Muşoiu: „Abordarea problemelor acestor persoane, aprofundate și în politica economică”
Parlamentul European își propune ca abordarea problemelor generate de diferențele dintre bărbați și femei și a persoanelor cu dizabilități să fie aprofundate în politica economică europeană prin toate politicile externe ale UE. „Diverși colegi deputați au militat ca aceste două probleme să fie menționate nu doar în acordurile comerciale, ci în toate acordurile Uniunii. Admitem cu toții că pentru aceste categorii de persoane încă sunt foarte multe servicii care nu le sunt oferite în toate țările membre, dar și că perioadele de implementare a cardului destinat persoanelor cu dizabilități sunt prea mari, ori că acesta nu este obligatoriu. Din aceste numeroase motive, i-am solicitat reprezentantului Comisiei Europene, aflat la dezbaterile din INTA, să vină cu un plan pentru persoanele cu dizabilități”, mai arată Ștefan Mușoiu, eurodeputat social-democrat.