- Problema potabilităţii, a calităţii apei ce ne este furnizată prin reţeaua publică a municipiului Slobozia, continuă să incite – la discuţii – pe foarte mulţi cetăţeni, consumatori „de nevoie”, cum zic ei. Şi-asta, deoarece, mai ales acum, cu criza economică declanşată şi din cauza pandemiei de coronavirus, oameniilor le este din ce în ce mai greu să aibă bani şi pentru a cumpăra apă plată îmbuteliată. Iată de ce, încă o discuţie purtată cu responsabilii de activitatea desfăşurată pe acest segment al administrării de către Urban, dar şi pe segmentul gestionării banilor publici, s-a impus de la sine! Şi de această dată, cel care a răspuns întrebărilor noastre, este domnul Potor – administratorul public al judeţului Ialomiţa, dar şi consilier local al municipiului Slobozia. Şi l-am ales pe dl. Potor, deoarece, spre deosebire de primarul Soare, Alexandru Potor şi-a manifestat disponibilitatea de a dialoga, chiar dacă aici, în ziarul Ştirea, noi l-am şi criticat, nu o dată! Cu precizarea că, de starea infrastructurii de apă şi canalizare, dacă i-ar cerceta cineva, s-ar face vinovaţi toţi primarii de dinaintea lui Soare (adică Ionaşcu, Stoica, Mocioniu) dimpreună cu fostul director al Urban (Cilibeanu), vă propunem să luaţi aminte la ce declară cel care, având planuri chiar şi de expansiune a Urban, a început întocmirea documentaţiei de accesarea unor mari sume de bani puşi „la bătaie” de către Uniunea Europeană.
Administratorul POTOR ne lămureşte
„…Există situaţii în care, în oraş, apa este afectată de condiţii strict locale de NEPOTABILITATE. Este situaţia în care reţeaua din apropierea blocului sau chiar din bloc nu este proprie distribuţiei. Şi-atunci, avem nevoie ca locatarii să ne semnaleze că la blocul X apa prezintă deteriorarea calităţii. Un salariat de la Urban se va deplasa la faţa locului, va lua probe de apă, va determina şi va face o evaluare clară de unde provine problema.
Dacă provine din reţeaua externă, deci cea care este de responsabilitate publică, atunci trebuie să existe o investiţie din partea autorităţii publice locale! Dacă este în interiorul blocului, atunci va trebui să se reglementeze, local, de către proprietari. E foarte important ca să facem diferenţa între zone în care apa e contaminată (dar să aflăm din ce motive e contaminată) şi zone în care apa este foarte bună, îndeplineşte fără îndoială parametrii de potabilitate. Dar asta poate fi făcut doar cu aportul cetăţenilor! (…)
Urban nu este proprietarul reţelei, fie ea de apă sau de canalizare. Urban, şi să vrea să înlocuiască orice conductă, nu are dreptul să facă lucrul ăsta. Pe de altă parte, dacă problema este la nivelul scării de bloc, atunci trebuie propusă o soluţie pentru ca apa să fie potabilă. (…)
Apa care pleacă din Staţia de pompare a Urban respectă (şi-aicea pot să certific lucrul ăsta, am văzut analizele!) standardele. Dar, undeva pe parcurs se întâmplă ceva! Da’ nu în tot oraşul. Sunt doar zone din oraş în care apa se contaminează. Să nu mai vorbim aşa, general, că apa nu e bună! Unde nu e bună?
De aceea, cetăţenii sunt invitaţi să participe la acţiunea de a identifica toate zonele din oraş. Eu deja mi-am făcut o idee, am studiat povestea asta. Deşi nu se spune, încă există multe conducte din oţel în oraş, în reţeaua primară. Acele conducte trebuie să fie schimbate! Aici e o chestie pe care nimeni nu o povesteşte (…)”
Alexandru Potor „aruncă pisica” în braţele primarului Soare
Ştiind că SC Urban înregistrează pierderi chiar şi de 45% din apa captată şi livrată în reţea, şi că aceste pierderi se datorează şi stării de degradare a conductelor, l-am întrebat pe dl. Potor dacă are o situaţie în clar a străzilor, a blocurilor afectate de faptul că distribuţia apei încă se face şi prin ţevi de oţel? Iar domnul Potor ne-a răspuns că
„ Această situaţie trebuie să o aibă Primăria Slobozia. Ea este proprietara infrastructurii. Eu mă îndoiesc că, vreodată, Primăriei Slobozia i-a expus Urban situaţia asta. Dar, fiind şi consilier local, mă voi îngriji ca Primăria să ne furnizeze tuturor această informaţie.
Ceea ce pot să vă spun este că am văzut Autorizaţia de Gospodărie a Apelor, care a fost dată către Urban, de data asta. În acea Autorizaţie se menţionează că sunt 12 km de conducte de oţel. Şi, evident că dacă ai conducte din otel, n-ai cum să te aştepţi să fie apa potabilă peste tot. Deci, lucrurile astea trebuie să fie identificate punctual. Sunt şi situaţii în care conductele din oţel oferă o calitate în regulă a apei. Dar sunt şi situaţii în care nu se întâmplă aşa! Atunci trebuie să identificăm care sunt zonele afectate, la nivel de municipiu, motivat de existenţa acestor conducte din oţel.
Personal, mă voi îngriji să existe un Acord din partea Compartimentului Tehnic al Primăriei care este proprietara acestei infrastructuri, ca să ne spună UNDE sunt amplasate aceste conducte din oţel. Şi, în funcţie de gradul de afectare, voi propune Consiliului Local să facă investiţii pentru a înlocui aceste conducte din oţel, ca să terminăm odată problema asta!
Chestiunea care ţine de potabilizarea apei este o treabă care se rezolvă cu răbdare, cu atenţie şi cu consecvenţă. Nu poţi să spui că ai tras de-un buton şi apa-i potabilă. Nu. Chestiunea asta a fost o demagogie din partea multora care au încercat să se erijeze, ori în salvatori, ori, după aia s-au ascuns şi n-au mai vrut să facă nimic!”
Facem precizarea că, din discuţiile purtate, a reieşit foarte clar ideea că nu Urban (respectiv, CJI ca acţionar majoritar) deţin infrastructura de apă şi canalizare, ci Primăria Slobozia este proprietarea „păienjenişului” de reţele! Deşi în mintea multora s-a născut ideea că odată ce Consiliul Judeţean deţine majoritatea acţiunilor Urban, această instituţie a devenit proprietarul Urban, în realitate, potrivit declaraţiilor oficiale oferite de domnul Potor: „ Este o situaţie care se practică în toată România şi toată Europa. Consiliul Judeţean a pus umărul la punerea în funcţiune a unui „Operator” care să aibă anvergura REGIONALĂ, şi care este eligibil pentru a realiza lucrări de dezvoltare şi reabilitare a unei infrastructuri. În momentul în care acele lucrări se realizează, ele devin proprietatea UAT Slobozia, Căzăneşti, ş.a.m.d. Operatorul (Urban) este un vector. Este un purtător al unui proiect. Aşa se procedează peste tot. (…)