Despre aşa-numita „muncă la negru” se tot vorbeşte, de ani de zile! Vedem la tot pasul angajaţi „fără forme legale”, Cartea de Muncă dătătoare de Pensie fiind ultimul lucru la care se gândesc, deopotrivă, salariatul şi patronul. Sectorul construcţii se numără printre domeniile cele mai impregnate cu forţă de muncă prestată „la negru”. Adică, fără angajare conform Normelor în vigoare pe teritoriul României. Dovada cea mai grăitoare sunt zecile, sutele de case construite. Deşi nimeni nu crede că proprietarii şi-au ridicat casele cu forţa de muncă prestată de neamuri şi prieteni, de ani de zile, ITM continuă să „închidă ochii” în faţa evidenţelor care demonstrează că, în fapt, toţi meseriaşii cocoţaţi pe schele sunt oameni angajaţi în alte locuri de muncă, meseriaşi care în timpul liber fac un ciubuc. Dincolo de disconfortul creat firmelor de construcţii care din cauza unor astfel de aranjamente nu mai au lucrări, dincolo de „ţeapa” impozitelor survenite ca urmare a efectuării lucrărilor „pe bază de factură”, mai este şi disconfortul celor care se învecinează cu casa construită cu meseriaşi „tocmiţi”. Căci, se ştie, aceştia lucrează după orele de program, adică taman atunci când cei angajaţi cu „forme legale” se întorc acasă. Şi care nu se pot bucura de odihna activă, deoarece meseriaşii „tocmiţi la negru” ciocănesc şi bocănesc ca…să facă şi ei un ciubuc.
Iată numai câteva considerente, în baza cărora mulţi cetăţeni au pretenţia ca ITM Ialomiţa să aibă în vedere şi că multe dintre schelele folosite în construcţii sunt pre(a)lungite cu scânduri din lemn (şi acelea destul de putrede!); şi că muncitorii nu poartă centura care să asigure munca la înălţime, şi că nici vorbă nu este despre cască şi alte echipamente de protecţie. Primind la redacţie astfel de considerente, am vrut să aflăm ce mai fac angajaţii ITM Ialomiţa? Solicitat, telefonic, ca ne spună cât de mult se mai luptă ITM cu astfel de obiceiuri, cerându-i chiar să remită către presa (care este vector pentru informaţiile publice transmise către cetăţenii-contribuabili) locală cât mai multe şi mai dese informaţii, domnul inspector-şef Nedelcu a dat „Ordin pe Unitate” şi, iată, azi puteţi citi ce zice domnia-sa că au făcut angajaţii ITM Ialomiţa!
Controale şi amenzi…
„Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa, în baza prevederilor art.19 din Legea nr. 108/1999 – pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii , republicată şi a HG nr. 488/2017 a efectuat acţiuni de control în luna mai 2021 având ca obiectiv verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legislaţiei în vigoare în domeniul relaţiilor de muncă, astfel:
– 113 controlae la agenţi economici;
– au fost sancţionaţi 24 angajatori;
– s-au aplicat 38 sancţiuni contravenţionale , din care :
– 12 amenzi în cuantum de 64.000 lei;
– 26 avertismente
– s-au dispus 68 măsuri cu termene concrete de realizare a neconformităţilor constatate de inspectorii de muncă.
Pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, în luna mai 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa , a realizat un număr de 111 controale, în care au fost depistate un număr de 2 persoane ce desfăşurau muncă nedeclarată , din totalul de 143 salariaţi aflaţi în activitate.
Deficiente constatate în domeniul relaţiilor de muncă :
- Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă anterior începerii activităţii;
- Negarantarea în plată a salariului minim brut pe ţară ,
- Nerespectarea prevederilor legale privind munca în timpul sărbătorilor legale
- Primirea la muncă a unei persoane în afara programului de lucru înscris în contractul individual de muncă cu timp parţial
- Neefectuarea concediului de odihnă şi necompensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat la încetarea raportului de muncă,
- Neevidenţierea orelor lucrate de salariaţi ,
- Nestabilirea şi neacordarea sporului pentru muncă prestată în zilele de repaus săptămânal
- Nerespectarea termenelor prevăzute de HG nr. 905/2017
- Nerespectarea art.33 din Legea 153/2017 privind transparenţa veniturilor salariale.