Ziarul Ştirea a publicat, nu o dată, articole menite a atrage atenţia asupra întrebărilor (de ordin moral, dacă nu şi penal) ce răzbat din lecturarea Contractului de concesionare a Serviciului Public de Salubritate încheiat între Primărie şi firma Polaris. Cetăţenii municipiului s-au plâns, nu o dată, nu numai de precaritatea dotării firmei Polaris, ci şi de programul de salubrizare a străzilor, şi de lipsa igienizării platformelor de gunoi, şi de felul neprofesionist în care sunt transportate deşeurile, şi chiar de periodicitatea ridicării pubelelor, respectiv a containerelor…Din păcate, de fiecare dată când în prim-plan este „pusă pe tapet” probleme salubrizării deficitare a localităţii, primarul Adrian Mocioniu oferă răspunsuri din care înţelegem că, de fapt, vina nu-i aparţine lui, ci primarilor de dinaintea lui… Într-o postare pe facebook, Primăria Municipiului Slobozia anunţă că a suplimentat numărul platformelor supraterane de colectare selectivă a deșeurilor cu noi module achiziționate.
Platformele, în valoare de aproximativ 120.000 lei, au fost recepționate și date în folosință. Acestea sunt amplasate în următoarele locații:
-Aleea Rondă – bloc 29 (Tritipan)
-Str. Cuza Vodă bloc 2,
-Str. Răzoare bloc. 14
-Str. Mihai Eminescu, bloc MB2
Platformele de gunoi sunt alcătuite din module alipite prevăzute cu fante colorate, inscripționate și cu simboluri corespunzător următoarelor categorii de deseuri:
-deșeuri menajere – maron
-hârtie și carton – albastru
-plastic – galben
-sticlă/metal – verde.
„Vă rugăm să sortați, în interiorul locuințelor, deșeurile reciclabile, pe 4 fracții, și să le depuneți în containerele corespunzatoare fiecărei categorii.
Pentru o depozitare cât mai eficientă, vă rugăm să presați ambalajele PET și să pliați ambalajele din carton. Este interzisă depozitarea deșeurilor amestecate , cât și depozitarea acestora lângă platforme .Vă aducem la cunoștintă că, nerespectarea modalității de colectare pe cele 4 fracții, se sancționează, conform art. 14, alin. 1 din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor , cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.”
ÎNTREBĂRI LEGITIME
- Platformele acelea recepţionate, de către cine au fost cumpărate? Sperăm că nu din banii Primăriei, căci, parcă, legea spune că „firmele de salubritate trebuie să dotezepunctele de colectare (…)”, în caz contrar, ele, firmele, riscând să fie amendate?
- Fiindcă firmele şi cetăţenii sunt nevoiţi, nu numai să se organizeze astfel încât să stea cu 4 mici pubele în casă/firmă (chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, respectiv o zi, în cazul locatarilor la bloc), ci şi să cheltuiască bani pentru saci necesari pentru cele 4 mini pubele, firma Polaris va scădea tariful impus populaţiei şi firmelor?