APA din Slobozia nu respectă condiţiile de potabilitate

Distribuie articolul:

Directorul DSP Ialomiţa a fost schimbat. În locul domnului Gabriel MODREA, a fost instalată doamna Cristina IORGA.

Nu ştim care au fost, oficial, în scripte, motivele schimbării de „trupe” . Tot ce ştim este că nu (in)activitatea DSP Ialomiţa a fost motivul, ci „meandrele concretului” ce ţin de politichia din Ialomiţa au fost mărul discordiei. Nu intrăm azi, şi noi, în scenariul politico-instituţional. Azi, noi doar detaliem informaţia postată, în urmă cu câteva zile, pe pagina de facebook a ziarului Ştirea. Acolo, pentru cei care ne sunt prieteni virtuali, am anunţat că avem răspunsul oficial că „apa lu’ Ionaşcu” nu este potabilă. Iată răspunsul Direcţiei de SĂNĂTATE PUBLICĂ oferit DSP 2în data de 03 aprilie la adresa noastră înaintată DSP în data de 07 martie 2019!

„ … Cele mai recente buletine de analiză eliberate de către DSP Ialomiţa sunt cele pentru probele recoltate în datele 25, 26 şi 27 martie 2019 pentru parametri chimici şi microbiologici cuprinşi în programul de monitorizare (…) Menţionăm că monitorizarea calităţii apei potabile se realizează prin programul de monitorizare operaţională efectuat de operatorul de apă prin laboratorul propriu, şi programul de monitorizare de audit efectuat prin laboratoarele DSP Ialomiţa sau alte laboratoare acreditate, atunci câmnd laboratoarele locale nu au posibilitatea determinării tuturor parametrilor de potabilitate. Ultima recoltare de probe de apă s-a făcut în data de 02 aprilie (…) Cel mai frecvent pentru Slobozia se determină parametri microbiologici şi clorul rezidual, de 3-4 ori pe săptămână de operator şi, respectiv, de 2-3 ori pe săptămână de către DSP Ialomiţa (…) Corespondenţa DSP Ialomiţa privind calitatea apei şi măsurile de remediere s-a purtat cu operatorul de apă S.C. Urban S.A. Ultima adresă primită de la operator este din data de 19.03.2019 prin care ne-au fost transmise rezultatele analizelor pentru parametri Trihalometani (THM), probele fiind recoltate în data de 27.02.2019. Determinările efectuate în Laboratorul ICIA Cluj indica valori normale (…) Probele lucrate, în paralel, în luna februarie în laboratorul DSP Buzău indica valori situate aproape de limita superioară la majoritatea probelor, iar două probe au depăşiri (…) Menţionăm că dintre cele două laboratoare doar cel al DSP Buzău este înregistrat la Ministerul Sănătăţii pentru efectuarea monitorizării de audit (…) Depăşirile înregistrate conform buletinului de analiză emis de DSP Buzău, îUrban APA 1n două dintre cele cinci probe din reţeaua de distribuţie indică faptul că apa nu respectă în totalitate condiţiile de potabilitate”

Măsurile întreprinse… „apă de ploaie”!

Pentru că APA NU RESPECTĂ ÎN TOTALITATE CONDIŢIILE DE POTABILITATE, operatorul S.C. Urban S.A. (unitate economică aflată condusă de o AGA formată şi din consilierii locali ai municipiului Slobozia condus de primarul Adrian Mocioniu, societate care se declară, oficial, în online ca fiind „o societate de importanță județeană sub autoritatea Consiliului Județean Ialomița” și își desfășoară activitatea şi în câteva localităţi limitrofe municipiului Slobozia) este obligată să adopte unele măsuri şi, prin urmare, să efectueze lucrări, mai ales de igienizare. Potrivit răspunsului oferit de către DSP Ialomiţa, societatea condusă de către venerabiul director Cilibeanu are de respectat un aşa-numit „Program de CONFORMARE”. Logica raţionamentului ipotetico-deductiv conduce la ideea că din moment ce Urban are un Program de conformare, înseamnă că n-a întrunit anumite condiţii prevăzute de nişte Normative, fapt pentru care DSP i-a „prescris” nişte măsuri pentru a putea fi în conformitate cu prevederile legilor în materie de potabilizare a apei din reţeaua publică! Iar faptul că, mai mereu, apa din reţeaua publică a oraşului se dovedeşte a nu întruni condişiile de potabilitate ar trebui să-i determine pe consilierii locali să adopte măsuri ceva mai drastice în ceea ce priveşte potenţialul, nu numai tehnic al S.C. Urban, ci chiar potenţialul managerial al domnului Cilibeanu. CUrban juristăci, este de notorietate atitudinea suspect de permisivă a consilierilor locali şi, deopotrivă, a conducerii executive a Primăriei Slobozia!

De ce consilierii locali nu-i cer directorului Cilibeanu să prezinte cât mai des rapoarte statistice, dar mai ales, de ce consilierii locali nu poartă discuţii, cu-adevărat „în cunoştinţă de cauză”, cu directorul, eventual, în faţa presei locale chemată să popularizeze, măcar, concluziile şi măsurile? Iată o întrebare la care nu aşteptăm răspuns, fie şi numai din cauză că este o întrebare retorică, noi intuind cu mulţi ani în urmă, care este „starea de putrefacţie” a indicatorilor de aşa-zisă performanţă a acestei unităţi economice care n-ar trebui să fie astfel „întreţinută”, Primăria dovedindu-se „şi cu banii luaţi” ! Cât priveşte DSP Ialomiţa, până ce ne vom ocupa de Organigrama aia revoltător de plină de nevestele foştilor/actualilor şefuleţi de prin alte instituţii ale statului, vă spunem doar că Bugetul de Venituri şi Cheltuieli este şi el prea mare pentru prea puţina şi precara  activitate!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *