Semne „bune” anul are: tariful la gunoi a fost majorat cu 18%

Distribuie articolul:

Începutul lunii februarie a venit cu noi majorări pentru slobozeni. În şedinţa Consililului Local Slobozia din 31 februarie 2019, pe ordinea de zi a şedinţei s-a regăsit şi unul dintre subiectele sensibile pentru cetăţenii municipiului Slobozia, anume cererea din partea operatorului de salubritate Polaris M Holding Constanţa. Cererea de majorare a tarifelor practicate la nivelul oraşului nu a fost însă primită prea bine de autorităţile locale cu rol decizional în acest sens, aceştia subliniind faptul că această majorare vine la 7 luni de la precedenta majorare din aprilie care din pură coincidenţă sau nu, a scos din buzunarele populaţiei tot cu 18% în plus faţă de vechiul tarif. Actualmente preţul solicitat fiind de 7,07 lei/persoană/lună pentru cei care au contract cu operatorul iar pentru cei care nu au încheiat contracte individuale preţul a ajung la 8 lei/om/lună.

Cercul vicios în care ne învârtim

Primul actor de pe şcena administrativă a Sloboziei care este hulit şi arătat cu degetul când cere mai mulţi bani oamenilor este Primăria Slobozia şi desigur primarul Adrian Mocioniu, ceea ce este parţial adevărat dar şi parţial incorect. Este adevărat că Primăria şi Consiliul Local votează pro sau contra eventualelor majorări pe care operatorul Polaris le propune, dar există şi reversul medaliei în această gândire: dacă Polaris M Holding nu face şi în realitate ceea ce scrie în hârtii şi rapoarte că face, sau calitatea serviciilor prestate nu se încadrează în normele legale ori în condiţiile stabilite prin contractul de delegare a serviciului de salubrizare a oraşului, atunci de ce nu reziliază Primăria Slobozia contractul cu operatorul de salubrizare? Întrebarea aceasta este adresată de cetăţeni prin diferite mijloare de comunicare primarului Mocioniu, însă fără un răspuns. Aparent însă, în expunerea de motive care se găseşte în proiectul de majorare a tarifului, primarul Mocioniu este nemulţumit de creşterile constante de tarif practicate către cetăţeni afirmând că această nouă cerere de majorare vine ca o surpriză după ce în martie CL Slobozia a aprobat majorarea anterioară.

Al doilea actor care se scuză dar în acelaşi timp se şi acuză este operatorul Polaris M Holding Constanţa care prin adresa oficială din 17.12.2019 solicită majorarea tarifelor pentru activitatea de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor ca urmare a solicitărilor sau mai bine zis impunerilor de tarif venite din partea Vivani Salubritate S.A. pentru depozitarea gunoiului în depozitul zonal dintre Slobozia şi Amara. Aparent însă, operatorul Polaris M Holding spune că solicită numai sumele pe care Vivani Salubritate le-a solicitat pentru a putea depozita în continuare deşeurile colectate.

Societatea prinsă cu ocaua mică

Al treilea actor în tot acest circ printre gunoaie este desigur societatea comercială Vivani Salubritate S.A. despre care primarul Adrian Mocioniu spune că a scos „din burtă” documentele şi calculele prin care solicită concesionarului (Polaris M Holding) majorarea preţurilor, care la rându-i solicită majorări către cetăţeni. „Din verificarea documentelor transmise de S.C. VIVANI SALUBRITATE S.A. – societate în reorganizare judiciară – rezultă că tariful impus (solicitat) este artificial majorat, existând neconformităţi în fişa de fundamentare. Neconformitatea (creşterea artificială a tarifului la depozitare) rezultă din următoarele date: 1 – la cap. 1 Cheltuieli materiale – se constată majorarea cheltuielilor privind materiile prime şi materiale în anul 2018 suma de 491.045 lei, iar pentru anul 2019 suma de 615.917 lei. 2 – la cap 4. Cheltuieli cu depunerea în rampă deşi tariful este pentru depunerea în rampă, în fişa de fundamentare pentru anul 2018 este înscrisă suma de 352.851 lei, iar pentru anul 2019 este înscrisă suma de 166.087 lei.” Ce vrea de fapt „să spună poetul” în aceste afirmaţii, este destul de simplu. În timp ce cheltuielile materiale ale Vivani Salubritate s-au majorat cu 124.872 lei faţă de anul 2018, cheltuielile cu depunerea în rampă au scăzut cu 53%, adică fix 186.764 lei, deci societatea este pe plus chiar dacă preţul s-ar fi menţinut la valorile din 2018 şi din compensarea celor două cheltuieli preţul către operatorul Polaris M Holding şi implicit către populaţie putea să rămână neschimbat, însă proiectul a trecut de votul Consiliului Local de teama ca povestea cu refuzul colectării gunoiului ca în Bacău sau Călăraşi să nu se întâmple şi la Slobozia.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *