„Băieţii deştepţi” ai eplorărilor, ai prospectărilor şi, desigur, ai foloaselor de pe urma exploatărilor, nădăjduiesc că locuitorii acestui judeţ vor fi realmente impresionaţi de-aşa iniţiative în domeniul descoperirii și dezvoltării de zăcăminte de gaze naturale și țiței.
În ziua de 18 decembrie 2018, la Căzănești, a avut loc o întâlnire – dezbatere privind inițierea proiectului „Prospecțiuni Geofizice Tridimensionale Urziceni Sud 3D”, la care au participat o parte dintre primarii localităților din perimetrul vizat de proiect: Gârbovi – Popa Grigore, Colelia – Niță Nichita, Gheorghe Doja – Ion Mihai, Traian – Năstase Fănel, Sfântu Gheorghe – Teculescu Mădălin și Ciochina – Câmpulungeanu Vasile, precum și Valentina Brașoveanu, director al Direcției Amenajarea Teritoriului și Urbanism, din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Ialomița și Daniel Ganea, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, precum și reprezentanții filialei din România ai firmei americane HUNT OIL COMPANY, DALLAS, TEXAS, condusă de domnul Mark Wagley. Hunt Oil Company of România este într-un parteneriat cu OMV Petrom, cu activități în segmentele de explorare&producție, urmărind descoperirea și dezvoltarea de zăcăminte de gaze naturale și țiței. În perioada 2014 – 2018, parteneriatul Hunt Oil Company of România & OMV Petrom a desfășurat activități de explorare în județele Buzău, Galați, Vrancea, Brăila, Bacău și Ialomița. Programul proiectului de prospecțiune geofizică din anii 2018 – 2020 în județul Ialomița este următorul: studiu de biodiversitate (octombrie 2018 – august 2019), obținerea autorizațiilor și acordurilor de la autoritățile competente (decembrie 2018 – septembrie 2019), obținerea acordului de acces în teren (aprilie – octombrie 2019), operațiuni de prospecțiuni propriu-zise (15 august 2019 – 1 aprilie 2020).
Dintr-un comunicat de presă am mai reţinut pentru dumneavoastră cum iarăşi se laudă autorităţile că datorită acestui proiect se vor petrece mari schimbări, în bine, acolo unde se va realiza această explorare întru exploatare. „ (…) Analizele preliminare ale implementării proiectului au pus în evidență atât beneficiile pe termen scurt ale investiției (închiriere de spații pentru cazare și organizare, angajații companiei de prospecțiune geofizică vor locui în zona adiacentă lucrărilor, cu influență asupra economiei locale), cât și cele pe termen lung, în caz de succes în etapa de explorare ( taxe și impozite către autoritățile locale și naționale, îmbunătățirea unor drumuri de acces, închiriere/cumpărare de terenuri, noi locuri de muncă, contractare de servicii de la nivel local etc). Din expunerile/declaraţiile organizatorilor şi invitaţilor a reieşit că acest proiect nu are riscuri care să ne îngrijoreze. Totuşi, o declaraţie tot ne determină să fim ceva mai circumspecţi (măcar în ceea ce priveşte beneficiile fiecăruia dintre locuitorii din zonă) şi-anume declaraţia aceasta: „În legătură cu propunerea racordării comunităților locale la rețelele de gaze naturale, Consiliul Județean Ialomița studiază posibilitatea de a include în proiectele naționale de investiții din domeniu, realizarea de rețele de transport a gazelor naturale, care să urmărească principalele drumuri județene din sud, centru și nord. Desigur, problema acestor rețele nu este de competența firmei de explorare! . Dar, pentru accesul la rețelele de transport a gazelor naturale, trebuie gândită o formă de asociere între unitățile administrativ-teritoriale din județ, care își propun proiecte în acest sens...”
Cine este de fapt compania Hunt Oil?
Hunt este numele unei familii de petrolisti americani, care (putini stiu!) a servit ca model pentru filmul „Dallas – Compania Petroliera Ewing”, prezentat si pe postul national de televiziune de la noi – TVR, inainte de 1989. Stilul de viata al familiei Ewing, inclusiv „caricatura diabolica” reprezentata de personajul JR (jucat magistral de actorul Larry Hagman) si-au avut „izvorul” in membrii familiei Hunt…