„Frecuşul” din cadrul instituţiei căruia i se subordonează toate unităţile de învăţământ din judeţ, mai mult ca sigur a creat o atmosferă de incertitudine şi, pe cale de consecinţă, a dăunat rezolvării problemelor cu care se confruntă unităţile şcolare, cadrele didactice şi nedidactice, dar şi elevii. Şi problemele sunt multe; începând cu dotarea şi terminând, oarecum, cu Autorizaţiile de funcţionare (eliberate, atât de către DSP, cât şi de către Pompieri), Autorizaţii pe care multe unităţi şcolare nu le deţin.
În luna aprilie a acestui an, printr-un ordin al ministrului, Luminița Barcari a fost demisă din fruntea Inspectoratului Școlar Județean Ialomița. Manuela Zainea, cadru didactic și consilier local PSD în Consiliul Local Slobozia a fost numită pe funcţie.
Era pe-atunci ministru Liviu Pop. Acesta a semnat documentul de demitere, în baza unui raport de evaluare a activității Luminiței Barcari. Calificativul „Nesatisăcător” obţinut de doamna „General” al Inspectoratului. Cum era de aşteptat, simţindu-se detronată pe crioterii politice şi nu pe criterii ce ţin de management şi pregătire profesională, doamna Barcari a contestat acea evaluare. Doar că mai-marii din Ministerului Educației au decis să nu dea aviz favorabil. Pe cale de consecinţă, disputa s-a mutat în sala de judecată. După luni de zile, Luminița Barcari a învins!
În urmă cu aproape o lună, mai precis în data de 27 noiembrie, Curtea de Apel București a admis cererea modificată a Luminiței Barcari, a anulat fișa de evaluare nr. 829/30.10.2018, inclusiv pe cea a calificativului nesatisfăcător, a anulat hotărârea comisiei de contestații nr. 1064/27.03.2018, precum și Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 3614/26.04.2018. Luminița Barcari a învins şi în lupta cu magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanţă care i-a respins recursul Ministerului Educației împotriva sentinței civile nr. 3649 din 11 octombrie 2017, dată de Curtea de Apel București, considerându-l nefondat.