Comuna ta, investiţiile primarului tău. Azi, despre Făcăeni

Distribuie articolul:

Deşi aş putea să fac o „trecere în revistă” al parcursului politico-administrativ pe care doamna Nuţi Roşu şi-l poate prinde lângă eşarfa de primar, azi n-o să pritocim prea mult pe (ne)realizările celor 5 (cinci) mandate din cununa de cea mai aleasă. Gândind că dacă n-am scris, măcar o dată pe an, la ce bun să mai „dezgropăm morţii” atâţia ani, ne facem mea culpa şi ne rezumăm la a scrie despre recentele prefaceri cu care se tot laudă domni-sa, printre colegii de partid, dar mai ales în presă. Şi dacă acolo, în presă, auzim că ea, primăriţa proaspăt învestită şi în funcţia de preşedinte al Ligii Aleşilor Locali din PNL Ialomiţa „a făcut şi-a dres”, sigur că ne împinge şi pe noi curiozitatea să vedem …chiar şi dincolo de aparenţe. Doar că accesând site-ul Primăriei Făcăeni, spre indignarea noastră, n-am putut afla mare lucru despre „meandrele concretului” din comună, deoarece site-ul este „varză”. Spunem asta, având în vedere faptul că ultima Hotărâre a Consiliului Local al comunei Făcăeni, postată online, datează din luna martie a anului 2012. Da, aţi citit bine, în urmă cu 6 (şase) ani, li s-a spus locuitorilor comunei ce anume au hotărât consilierii locali pentru localitate şi locuitorii ei. Nu, ceea ce s-a „trâmbiţat” în campania electorală pentru realegerea primăriţei, nu are relevanţă, deoarece dezideratele nu s-au transformat în fapte ce se regăsesc înFacaeni Primarie acele HCL pe care le aprobă Consiliul Local al comunei!

Ce ştim despre comună, azi!

Comuna Făcăeni este administrată de un Consiliu local compus din 15 consilieri. Destui, am spune gândindu-ne la faptul că din statistici am aflat, printre altele, că localitatea numără vreo 6.000 de locuitori, ce-şi duc traiul în aproximativ 2.000 de gospodării, iar terenul administrat de UAT însumează vreo 24.000 de hectare. Aşadar, primarul Nuţi Roşu face şi desface rosturile administraţiei încă din anul 2004. Paisprezece ani. O fi mult, o fi puţin, o fi de-ajuns, nu noi trebuie să decidem, ci locuitorii. Pe noi ne interesează bugetul şi cheltuielile cu investiţiile (ne)finalizate. Şi cheltuielile cu presa, desigur! Nu, chiar nu suntem invidioşi pe colegii pe care, de-atâta amar de ani, doamna Nuţi îi are în graţii, fapt pentru care îi şi plăteşte, cel mai probabil ca să nu fie întrebată „despre una, despre alta…”. Suntem însă indignaţi, revoltaţi de disponibilitatea ’mneaei în a achiziţiona servicii de publicitate, în detrimentul administrării site-ului Primăriei. Căci, vrem să credem că acesta-i motivul pe care, la o adică, ni l-ar putea „servi pe rever” doamna, la întrebări legate de transparenţa decizională, de postarea pe site a informaţiilor care tocmai fiindcă-s „de interes cetăţenesc”, ele trebuie publicate! Săptămâna, dacă nu zilnic! Dar, în cazul primăriei Făcăeni, ca şi în cazul multor altor comune din judeţul Ialomiţa, site-ul este o „bătaie de batjocură” la adresa Legilor 5FACAENI art44/2001 şi 52/2003, cele ce vizează Transperenţa Decizională.

Lista de investiţii VS investiţii (ne)bifate

Ca să nu ne dăm cu presupusul despre (ne)realizările doamnei primar, am întrebat şi, prin urmare am aflat că anul trecut, adică în 2017, dintr-un buget de aproape 7.400.000 lei (adică vreo 74 de MILIARDE de lei vechi), pentru investiţii s-au efectuat cheltuieli după cum urmează:

– şanţuri stradale – 399.979 lei ;

– podeţe străzi – 25.179 lei;

– instalaţie termică şi centrală la şcoală – 81.366 lei;

– modernizare parc – 69.294 lei;

– amenajat teren sala de sport – 139.257 lei;

– aparate aer condiţionat Cămin cultural – 27.132 lei;

– maşină de spălat pardoseli – 17.500 lei;

TOTAL = 759.707 lei

Cum spuneam, Bugetul Primăriei pentru 2017 a fost în valoare de 74 de miliarde de lei vechi. Vedeţi ce sumă ridicol de mică a fost alocată pentru investiţii? Doar 7,5 miliarde lei vechi! Şi cum „meandrele concretului” rămân, de multe ori, nedescoperite nici măcar de presă, rămâne să ne întrebăm, bunăoară, unde anume este pusă în funcţiune acea maşină de spălat pardoseli, în valoare contabilă de 175 de milioane de lei vechi?

 Şi din restul de bani…SALARII!

Şi (alte) cheltuieli de funcţionare/întreţinere. Şi, desigur, cheltuieli pentru răsplata presei care a „cosmetizat”, atât imaginea localităţii, cât şi pe cea a primăriţei. La presa aflată în graţii, a dat anul trecut vreo 140 de milioane de lei vechi, iar anul acesta, până în vară, se cheltuiseră deja vreo 75 de milioane de lei vechi. An după an, dat fiindcă veniturile proprii ale UAT sunt neîndestulătoare, completarea nesesarului se face din banii repartizaţi de la Bugetul consolidat al statului. Şi cum din ceea ce rămâne după salarizarea personalului angajat, doamna primar, la fel ca mai toţi primarii, nu poate face mare lucru, ne-am fi aşteptat să fie extrem de interesată în a atrage Fonduri europene pentru dezvoltarea localităţii. Din păcate, în presa care n-o deranjează cu întrebări incomode, doamna Nuţi Roşu, nu numai că nu se jenează de micimea realizărilor edilitar-gospodăreşti, ci chiar se „împăunează” declarând că nu o încântă fondurile europene, ea bazându-se mai mult pe finanţările guvernamentale…! Nu ştim care anume sunt acele proiecte. Tot ce mai ştim la această dată este că în primul semestru al anului 2018, doamna primar Nuţi Roşu raportează cu mândrie că a finalizat lucrările:

– reţea internet sat Progresu – 15.466 lei;

– modernizare iluminat public – 149.999 lei;

– amenajat parcări şcoală şi grădiniţă – 60.000 lei;

De început, zice că a mai şi început nişte lucrări, şi-anume:

  • Garaj şi dotări PSI;
  • Împrejmuire cimitir;
  • Reactualizare PUG (Planul Urbanistic General);

Inutil să vă mai întreb ce-a făcut cu restul de bani „prinşi” în B.V.Ch, nu?

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *