*De mai bine de 10 ani românii au trăit şi simţit pe pielea lor sau pe pielea apropiaţilor valul de cadre medicale care au ales calea muncii în străinătate, lăsând sistemul medical românesc într-o permanentă criză de medici specialişti. Aşa se face că toate guvernele care s-au perindat la „cârma” ţării în ultimii 4 ani au luat măsuri pentru a-i face pe aceştia să revină în România.
Nota 7 pentru condiţiile spitaliceşti
În vizita de la începutul lunii aprilie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia ministrul Sănătăţii Sorina Pintea „a pus degetul pe rană” acordând o indulgentă notă de 7 pentru situaţia în care se prezintă în general spitalul care îngrijeşte ialomiţenii bolnavi ce nu pot sau nu vor să aleagă spitale din Capitală. „Eu cred că spitalul din Slobozia este de nota 7. Sunt multe lucruri de făcut şi de pus la punct dar sunt convinsă că vor fi duse la îndeplinire de către echipa managerială de aici.” a sunat sec răspunsul ministrului Pintea atunci când a fost întrebată ce părere are despre condiţiile în care sunt trataţi bolnavii în spitalul de la Slobozia. Cât despre actul medical în sine, aceasta a afirmat faptul că atâta timp cât Ministerul Sănătăţii a decis şi chiar a pus în practică majorări de salarii cuprinse între 70% şi chiar 100% în unele situaţii pentru personalul medical din România de la 1 martie 2018, ministrul se aşteaptă ca inclusiv calitatea actului şi serviciilor medicale să crească la nivelul celor din Uniunea Europeană. Ceea ce nu a spus ministrul Sănătăţii dar pe care îl spunem noi, este faptul că de la 1 martie 2018 medicii, asistenţii din România, nu mai au nicio scuză pentru care nu îşi pot face meseria corect şi cinstit, delimitându-se de clasicele „şpăgi” devenite o obişnuinţă şi uneori chiar o condiţie pentru ca aceştia să-şi trateze pacienţii.
Salarii mărite pentru majoritatea angajaţilor
Noua grilă de salarizare a personalului medical din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia care a intrat în vigoare şi-a atins parţial scopul în ceea ce priveşte exodul medicilor şi asistenţilor. Spre exemplu salariile nete aferente lunii martie au crescut în medie cu 40% în special pentru medici şi asistenţi medicali. Atenţie! Toate sumele prezentate mai jos reprezintă salariile nete, adică banii „în mână” pe care cadrele medicale le-au ridicat de la casieria unităţii spitaliceşti. Concret, o creştere cu 87,8 procente s-a înregistrat pe secţia de Boli Interne acolo unde medicul primar a încasat un salariu net de 15.319 lei în luna martie faţă de 8.157 lei în luna februarie a acestui an. O altă creştere salarială în spitalul din Slobozia s-a resimţit spre exemplu şi în rândul asistenţilor medicali, acolo unde măririle au fost în medie de 18% ceea ce se traduce printr-o leafă mărită cu sume cuprinse între 300 lei şi 600 lei pe fluturaşul de salariu, adică în jurul valorii de 4.600 lei-5.400 lei. Încă o creştere salarială pentru ca salariile româneşti să se apropie de cele din Vest s-a înregistrat şi pe secţia Chirurgie Generală acolo unde medicul primar a încasat în martie suma de 19.740 lei faţă de 13.847 lei în luna februarie, ceea ce se traduce printr-o creştere de 42,5%. Cea mai spectaculoasă creştere de salariu din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a fost înregistrată la cabinetul de Psihiatrie acolo unde salariul medicului primar a „sărit” de la 6.444 lei în februarie la 13.945 în martie, ceea ce rezultă o creştere cu 116 procente.
„Podiumul salarizărilor medicale locale”
Trebuie menţionat faptul că redacţia ziarului Ştirea nu are vreo vendetă personală contra cadrelor medicale din spital. Pentru cei care cred acest lucru putem să spunem că dimpotrivă, le-a făcut publice acţiunile medicale, umanitare sau de altă natură ori de câte ori am fost invitaţi la un astfel de eveniment din lumea medicală. Am considerat totuşi că ar fi interesant să avem un podium pentru a avea o radiografie mai clară a nemulţumirilor salariale pe care unii le invocă atunci când se iveşte ocazia unei greve în sistemul medical din România. Potrivit documentelor oficiale pe locul trei se situează secţia Anatomie Patologică a Spitalului Judeţean acolo unde salariul medicului primar este de 23.201 lei net. Pe locul al doilea regăsim Unitatea de Primiri Urgenţe unde creşterea aferentă lunii martie a fost de 46,84% ajungându-se la un salariu de 23.338 lei net. Desigur că în orice competiţie trebuie să existe şi un câştigător, astfel că acesta a fost „păstrat” pentru sfârşitul acestui material. Potrivit datelor publice de pe site-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slobozia cel mai mare salariu din cadrul unităţii medicale a fost încasat pe secţia de Medicină Legală, acolo unde deşi creşterea procentuală a fost de numai 23,19%, medicul primar a încasat în luna martie suma de 28.733 lei faţă de 23.323 lei în luna februarie, în toate cazurile sumele reprezintă banii „în mână”. Carevasăzică salariile au crescut la nivelul celor din Europa în condiţiile în care din cei aproximativ 17 milioane de români asiguraţi numai 6,79 milioane achită contribuţiile la stat, aferente serviciilor medicale de care beneficiază sau ar putea să beneficieze în viitor. Acum nu mai rămâne decât să crească şi calitatea actului medical, să crească numărul contribuabililor în sistemul de sănătate pentru a fi posibilă finanţarea eventualelor modernizări ale spitalelor şi, de ce nu, să fie stârpit fenomenul mitei printre cadrele medicale din România.
VICTOR GHINEA