CJI sparge 3 miliarde cu asociaţiile

Distribuie articolul:

În cazul în care nu aţi observat, judeţul Ialomiţa este înfipt adânc în meandrele organismelor interne, în speţă asociaţii şi organizaţii care au un singur scop comun: „sifonarea” de capital de la  Bugetul de Stat direct în visteria acestora, iar mai apoi în buzunarele unor băieţi care toată viaţa s-au declarat bugetari deci săraci şi cinstiţi şi mereu preocupaţi de bunăstarea cetăţeanului precum şi relaţionarea dintre instituţiile locale şi cele centrale. Aşa a luat naştere pe ordinea de zi a şedinţei care a avut loc în data de 27 aprilie a.c, proiectul de hotărâre în care s-a dorit aprobarea de către consilierii judeţeni, a cotizaţiilor şi contribuţiilor care-i revin judeţului Ialomiţa şi Consiliululi Judeţean Ialomiţa în raport cu conturile bancare ale unor asociaţii, ONG-uri, uniuni sau cum vreţi să le numiţi.

Cum motivează Moraru Victor, preşedintele CJI, acest proiect de hotărâre: „ (…) consiliile judeţene hotărăsc cooperarea şi asocierea cu alte unităţi administrativ-teritoriale din ţară, precum şi aderarea la asociaţii naţionale ale autorităţilor administraţiei publice locale, în vederea promovării unor interese comune, în condiţiile legii şi în limitele sale de competenţă.” Şi pentru că există şi oameni care încă nu s-au prins despre ce este vorba, o să încerc să explic mai pe îndelete cine sunt şi ce fac aceste ONG-uri:

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) este organizaţia non-guvernamentală care în anul 2017 trebuie să primească de la CJ Ialomiţa suma de 48.273 lei reprezentând banii contribuabililor. Această organizaţie a luat naştere în anul 2000 sub atenta îndrumare lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, în toţi aceşti ani respectivul ocupând funcţia de preşedinte al UNCJR. Potrivit statutului acestei organizaţii, scopul înfiinţării acesteia este acela de a creşte autonomia locală, creşterea gradului de implicare şi participare a autorităţilor administraţiei publice locale în procesul decizional şi reprezentarea acestora la nivel naţional şi alte baliverne de acest gen. Printre sursele de finanţare a acestei „şpârle” politice regăsim: cotizaţiile membrilor, venituri rezultate din activităţi economice directe, resurse obţinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, etc.

ADR Sud Muntenia este desigur, tot o organizaţie neguvernamentală condusă de Liviu Muşat, apropiat al PSD Ialomiţa încă de pe vremea fostului preşedinte CJI – Silvian Ciupercă, relaţiile dintre cei doi fiind evident mult mai apropiate în condiţiile în care amândoi sunt cercetaţi penal într-un dosar de corupţie deschis de DNA în anul 2015. Aşadar după succinta prezentare a acesteiimages organizaţii, merită precizat că Consiliul Judeţean Ialomiţa va achita suma de 253.618 lei, adică nu mai puţin de 2,5 miliarde de lei pentru „serviciile” acestei noi relaţii de prietenie politico-administrativă dintre Muşat şi Moraru. Merită menţionat totuşi că pe site-ul adrmuntenia.ro puteţi găsi un interviu amuzant cu nimeni altul decât mentorul preşedintelui Moraru, cel dintâiul preşedinte al primei regiuni de dezvoltare constituită şi ultimul mohican al Teleormanului, Livache Dragnea.

Şi ultimii dar nu cei din urmă, cei de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Situaţii de Urgenţă Sud Muntenia”  prin persoana lui Virgiliu Cocoşilă, locul 3 pe lista ALDE Teleorman pentru Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare din decembrie 2016, şi un apropiat al preşedintelui PSD – Liviu Dragnea. Această din urmă asociaţie urmează să primească de la CJI suma de 12.000 lei reprezentând contribuţia aferentă anului 2017. Dacă în cazul celorlalte două asociaţii neguvernamentale, adică un soi de SRL care aparent vrea binele cetăţenilor, statutul acestora acorda o idee vagă despre programele pe care ar fi trebuit să le desfăşoare pe meleagurile ialomiţene, în cazul celei de-a treia asociaţii, nu am reuşit să descoperim nimic. Parcă ar fi o firmă fantomă, nu alta ! Desigur, noi nu credem că este un paravan pentru diverse matrapazlâcuri, dar sigur lasă această impresie. În concluzie, în conturile acestor asociaţii dubioase sunt cele 3,1 miliarde de lei, bani care în teorie trebuiau cheltuiţi în folosul cetăţenilor ialomiţeni. Dar mulţumită preşedintelui Moraru precum şi predecesorului său Ciupercă Silvian care an de an au păstrat intactă apartenenţa judeţului Ialomiţa la aceste cercuri de interese cetăţeneşti, acum banii se află pe ultimul drum naţional, sau poate chiar internaţional. Cine ştie…

 Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *