Primăria vrea să vândă florăria…

Distribuie articolul:

* În cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Local Slobozia, consilierii au fost solicitaţi să analizeze şi să voteze proiectul prin care Primăria Slobozia doreşte vânzarea florăriei din Piaţa Revoluţiei, în termeni uzuali denumită Florăria E14.

Despre florăria cu pricina, noi cei din redacţia ziarului Ştirea, am tot scris de-a lungul anilor. Am scris sincer şi încă suntem convinşi că estetica zonei este afectată de acea „hoardă” de florari şi florărese care deşi au beneficiat de mărirea spaţiior de desfacere precum şi de modernizarea respectivelor florării pe banii primăriei, ei continuă să se întindă nestingheriţi pe trotuarul aferent circulaţiei pietonale. Să mai vorbim despre preţul infim pe care îl plătesc primăriei, comparat cu „vadul” de care beneficiază? Sau să întrebăm organele de control fiscal, cât de corect îşi plătesc respectivii impozitele pe veniturile pe care le realizează? Cred că ar fi inutil, din moment ce ştim şi noi cetăţenii, dar şi organele abilitate, câtă evaziune fiscală se practică în florăriile din Slobozia şi cum se vând „la capul gol”, zilnic, găleţi pline cu flori. Pentru respectiva marfă nici nu există acte de provenienţă, şi pe cale de stoica mihaelaconsecinţă, nici bonuri fiscale eliberate de case de marcat, conform legii.

Consilierul liberal, Ojog Mihaela a solicitat explicaţii: Practic noi, ca şi Primărie, distrugem o afacere ca să oferim pe tavă unei persoane private. Pentru ce lucrul ăsta? S-a făcut cumva un studiu, câţi bani încasam noi de la aceşti florari şi câţi bani încasăm pe acest spaţiu pe care îl vom vinde, din punct de vedere economic? De ce nu construieşte primăria, ca să-şi păstreze să spun aşa, afacerea? Mi se pare un efort foarte mare şi o disponibilitate pe care greu o găsesc în adresele care se fac către Primărie, să se dea acestei persoane  private 136mp în punctul zero, centrul oraşului nostru. Acum dintr-o dată mutăm şi staţia, dăm şi 136 mp…suntem aşa de generoşi încât invit pe toată lumea să facă cereri d-astea de o sută şi ceva de metri pătraţi în centrul oraşului, că văd că se aprobă…O interpelare de bun-simţ dacă luăm în calcul faptul că în ultimii ani, Primăria Slobozia şi consilierii vremurilor, au votat uneori cu interese ascunse în favoarea unor persoane private sau societăţi comerciale, dar mereu în dauna cetăţenilor şi bugetului local. Chiar dacă de această dată s-a votat numai asupra Planului Urbanistic Zonal, următoarea mutare din partea UAT Slobozia este menită de a vinde aceste spaţii. Un exemplu de acest gen sunt fostele centrale termice care pe vremuri deserveau blocurile din vecinătatea acestora, şi care au fost cumpărate de diverşi apropiaţi ai PSD, la preţuri derizorii. Cel mai recent exemplu datează din luna mai 2016 atunci când, pe final de mandat, fostul primar pesedist branza sorinStoica Alexandru împreună cu consilierii locali au vândut un punct termic cu suprafaţa construită de 233 mp aflat pe un teren de 300 mp cu 133.917 lei.

Brânză: una caldă, una rece

Deşi într-un articol anterior din pagina 6, am fost de acord cu punctul de vedere pe care consilierul local Brânză Sorin l-a avut în legătura cu cele două cartiere rezidenţiale, TRANSMIM şi FERDINAND, de această dată fostul arhitect şef a sărit din lac în puţ spunând că este oportun şi de bun-augur ca acel spaţiu cu suprafaţa de 136 mp să fie vândut. Părerea mea este că Primăria trebuie să investească bani în interes public, nu în interes privat. Acesta este un interes privat în condiţiile în care creez nişte spaţii pentru nişte florari. Fiecare particular să-i facă spaţiile, să-şi creeze… S-au făcut deja foarte multe florării în oraş, sunt spaţii foarte frumos amenajate, frumos gândite şi nu cred că mai este necesar să mai ţinem consrucţii de tip provizoriu şi care arată…ştiţi foarte bine cum arată. (…) nu mai putem cu acest sistem de «Hai să ieşim cu florile în mijlocul străzii»O frază de începător în ale administraţiei publice, ca să nu spunem altfel, care poate fi demontată cu uşurinţă de către orice cetăţean cu cel puţin un neuron funcţional. Aşadar, stimabile fost arhitect-şef care ai desfigurat din punct de vedere estetic acest oraş, investiţia aceasta, dacă ar rămâne spaţiile primăriei nu ar fi în interes public, dar sutele de miliarde băgate în pieţele agro-alimentare, dar şi în bazarul municipal, sunt? Mi-aş permite să întreb care sunt diferenţele între nişte oameni care închiriază de la municipalitate nişte spaţii comerciale pentru a vinde flori, şi între nişte cetăţeni care închiriază tarabe în Bazar pentru a vinde teneşi şi chiloţi, başca mai au şi condiţii mai bune precum centrală termică şi aer condiţionat ? Mai uşor cu interesele pe scări domnule consilier Brânză, că „votul în interesul cetăţeanului” pute de la o poştă, zău !

Victor GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *