Vremea a ţinut cu ialomiţenii adunaţi pentru a-şi cinsti eroii.
Oficialităţi, ofiţerime, angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Sănătăţii şi ai altor instituţii ale statului au defilat prin faţa cetăţenilor, unii simţind mândria, alţii vădit ruşinaţi de faptul că sunt obligaţi a se expune cu „arsenalul” din dotare, ca şi când…ce ?
Pe lângă carosabilul acelei mici porţiuni de stradă aleasă pentru defilare, după nişte garduri în faţa cărora străjuiau soldaţii, oamenii se stăduiau să aibă un suflu patriotic pentru ca aerul de sărbătoare să plutească în atmosfera rece…
Noroc cu copilaşii aduşi la defilare, de către părinţii şi bunicii, ori fraţii lor mai mari, cei pe faţa cărora s-a putut vedea bucuria sinceră, fie ea şi datorită faptului că (re)vedeau „şenilatele” şi maşinile „cu girofar”, din care le făceau cu mâna salariaţi ai statului, angajaţi pe care aşa-i mai vedem şi noi la treabă: când au în program câte-o defilare…!
Ce sărbătorim, în fiecare an, în ziua de 1 Decembrie?
A fost întrebarea pe care am adresat-o unora dintre cei prezenţi. După numai 10 răspunsuri, pe această temă, ne-am lăsat păgubaşi, deoarece…
1 Decembrie 1918 trebuia şi trebuie să rămână în memoria tuturor românilor, ca fiind evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional.
Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o Rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.