În şedinţa Consiliului Judeţean Ialomiţa care va avea loc în data de 17 noiembrie a.c., consilierii judeţeni vor analiza şi vor supune votului, viitorul alimentării cu apă şi canalizare al judeţului Ialomiţa.
Este vorba despre vestitul document strategic „Master Plan pentru Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa” forma reviziuită, asta după ce forma iniţială a acestui document, a fost respinsă de CJI în primăvara acestui an.
Victor Moraru a rămas fără opţiuni
Aşa se face că în şedinţa lunară a Consiliului Judeţean Ialomiţa, care a avut loc în luna septembrie a acestui an, preşedintele CJI a tras un semnal de alarmă către consilierii judeţeni care l-au susţinut pentru funcţia pe care o ocupă. Acesta a explicat că primarii, pe care îi şi reprezintă, Victor Moraru având şi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România, întâmpină mari probleme în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene pentru construirea sau modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Acesta a completat explicând faptul că în conformitate cu noile programe cu finanţare europeană, localităţile care vor să profite de această oportunitate, nu pot elabora cu succes astfel de proiecte dacă judeţul din care fac parte, nu au un Master Plan aprobat. „Este evident faptul că, în vederea îmbunătăţirii accesului populaţiei la utilităţile elementare din sectorul apă şi apă uzată, este necesară asigurarea utilizării optime a Fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene în conformitate cu cerinţele Directivelor Europene în acest domeniu. Adoptarea Master Planului în domeniul alimentării cu apă şi canalizare este un document strategic obligatoriu în procesul de accesare de fonduri europene(…). Mai mult, prin adresa nr. 54320 din 28.06.2016 Direcţia Generală Programe Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene subliniază clar că este necesară urgentarea aprobării Master Planului aferent judeţului Ialomiţa, în caz contrar există riscul neaprobării la timp a unui proiect prin care investiţiile propuse ar determina creşterea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor judeţului, dar şi îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Tratadul de Aderare.” a concluzionat Victor Moraru, preşedintele CJI.
Feteşti a convins că (se) poate
În opinia noastră, această nouă dezbatere din şedinţa CJI de săptămâna aceasta, vine ca urmare a proiectului implementat cu succes în municipiul Feteşti, la sfârşit de septembrie, acolo unde RAJA a demonstrat că are voinţă, dar şi competenţe depline în a proiecta şi executa o staţie de captare şi epurare a apei menajere, rezultată din activităţile casnice ale locuitorilor municipiului Feteşti, proiect executat în conformitate cu standardele europene. Proiectul cu fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 1,8 milioane de euro din Feteşti, este numai o parte relativ mică din proiectele pe care le desfăşoară RAJA pe teritoriul judeţului Ialomiţa, societatea constănţeană având deja în portofoliu localităţi precum Dridu, Fierbinţi, Tăndărei şi Feteşti, unde a făcut investiţii de peste 4 milioane de euro.
Felix Stroe demontează mitul conform căruia RAJA are tarifele mari
În ceea ce priveşte criticile primite de S.C. RAJA S.A., cu privire la preţul apei din localtăţile menţionate mai sus, directorul Felix Stroe a declarat că în Uniunea Europeană, în medie, un cetăţean consumă 4-5 mc de apă pe lună. Acesta a completat, adăugând că dacă înmulţim 5 mc de apă cu 4 lei/mc de apă livrată, o să ajungem la valoarea de 20 lei pe lună, media pentru fiecare consumator din Slobozia, deci 60 de lei de plată în fiecare lună pentru o familie compusă din trei membri, a concluzionat acesta. Tot din discuţiile pe care directorul RAJA – Felix Stroe, le-a avut cu oamenii din oraşul nostru, acesta a afirmat că slobozenii plătesc de 5 ori mai mult pentru a achiziţiona apă îmbuteliată de la magazine şi supermarketuri, asta pe lângă preţul pe care îl achită către URBAN S.A pentru apa furnizată de către această societate, lichid la standarde de apă menajeră: ”Este normal să-i ţinem pe cetăţenii oraşului Slobozia cu această gogoaşă ieftină că e apa scumpă? Defapt e influenţa politică…să minţim populaţia că e apa scumpă. Dacă luaţi situaţiile financiare ale companiei de apă din Slobozia, veţi vedea că de ani de zile este în faliment.”
Ce promite RAJA în Master Plan, dacă va fi aprobat
Pentru că orice investiţii pe care le propune, sunt pe termen lung, adică 30 de ani de acum înainte şi pentru că din acţionariatul S.C. RAJA S.A. fac parte peste 34 de localităţi în care operatorul îşi desfăşoară activitatea, societatea propune investiţii de bază în valoare de peste 340 milioane de euro pe care îi va investi în judeţul Ialomiţa în două etape:Etapa I se va desfăşura în perioada 2014-2020 şi va cuprinde investiţii având valoarea totală de 199.115.450 milioane euro, din care investiţiile pentru alimentarea cu apă însumând 63.806.481 milioane euro, iar diferenţa de 135.684.599 milioane euro vor fi folosiţi pentru captarea şi tratarea apelor uzate. Etapa II se va desfăşura în perioada 2021-2042 şi va cuprinde investiţii însumând 140.624.457 milioane euro, din care investiţiile pentru alimentarea cu apă însumând 1.375.630 milioane euro, iar diferenţa de 139.252.827 milioane euro vor fi folosiţi pentru captarea şi tratarea apelor uzate. Printre localităţile care vor beneficia de intrarea în deplină funcţie a Master Planului reviziuit, se numără: municipiul Slobozia, Amara, Adîncata, Bucu, Ciulniţa, Cosîmbeşti, Mărculeşti şi Maia, care reprezintă investiţii noi ce urmează a fi incluse în buclucaşul Master Plan.
Victor GHINEA