Într-un judeţ din ce în ce mai bolnav, din toate punctele de vedere, dar în speţă în privinţa sănătăţii cetăţenilor, DSP Ialomiţa cheltuie „o căruţă” de bani pe…programe. Este vorba despre nu mai puţin de 17.606.000 de lei, adică peste 176 de miliarde de lei vechi.
Pe ce anume cheltuie această instituţie banii publici? La loc de cinste, desigur, ocupând prima poziţie din lista bugetului spre a fi cheltuit în anul 2015, stau cheltuielile cu „bunuri şi servicii” pentru care DSP Ialomiţa, în frunte cu directorul executiv Dan Noel, a înţeles să cheltuie 788.492 de lei. Ce a inclus acest „program” investiţional, vă întrebaţi? Printre alte cheltuieli pentru buna funcţionare a instituţiei, putem regăsi şi calculatoare, laptopuri, contracte de mentenanţă, telefoane mobile şi abonamente de telefonie, scaune de piele ergonomice ( şi neapărat directoriale ), că doar nu poţi să comanzi o instituţie a statului aşa „anşchilopat” de atâta stat la birou, gurile rele zicând, că degeaba. Cel mai probabil, în viziunea lor, a şefilor din cadrul DSP, luxul şi confortul lor, fac de două ori mai mult decât sănătatea cetăţenilor judeţului Ialomiţa. Dar despre acest confort nemeritat şi extraordinar, vom vorbi într-o ediţie viitoare.
Următorul program derulat la nivelul DSP Ialomiţa se intitulează „program naţional privind bolile transmisibile”. Şi aici s-au cheltuit 354.079 de lei, adică jumătate din valoarea primului program amintit….
Nu mai puţin de 303.734 lei au fost cheltuiţi anul trecut pe „programul naţional de imunizări” Despre ce imunizări este vorba, nu se specifică în răspunsul DSP Ialomiţa la adresa scrisă formulată de acest ziar, dar dacă ar fi să facem o paralelă cu programul naţional de imunizări din anii trecuţi, putem enumera printre altele şi imunizarea locuitorilor cu diferite vaccinuri, în special copii. Aşadar DSP cheltuie peste 3 miliarde de lei cu vaccinările acestora, Casa Judeţeană de Sănătate Ialomiţa cheltuie şi ea nişte miliarde tot pentru a achiziţiona şi vaccina prichindeii. Dar când cetăţenii ajung la medicii de familie, constată că dozele sunt doar pe jumătatea numărului necesar de vaccinuri, iar în acel moment, ca şi plătitor de taxe şi impozite, dar mai ales ca şi părinte, te apucă „toţi dracii”, nu credeţi, domnilor directori de instituţii, care vegheaţi asupra sănătăţii cetăţenilor? Să fie oare aceste programe doar pe hârtie, nicidecum şi în practică? Un alt program în cadrul căruia se cheltuiesc bani mulţi, ar fi „profilaxia distrofiei la copii cu vârsta între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf”. Dar, cum ne-am obişnuit, nu sunt date suficiente detalii, iar pentru că o adresă scrisă durează 30 de zile pentru a primi un răspuns, o să vă adresăm aici o întrebare, retorică, domnule director: „ Să îndrumăm mămicile să „facă coadă” în faţa instituţiei pe care o conduceţi, ca pe vremea lui Nea` Nicu, dacă tot vorbim de lapte? Şi să aibă pregătită şi cartela aia care nu funcţionează mai deloc ( nr. cardul de sănătate) ? Nu de alta, dar să nu treacă timpul şi actualii sugarii să ajungă buni de dus la şcoală, până lămuriţi dumneavoastră cetăţenii cu privire la acest program. Şi pentru că tot vorbim de cheltuieli uriaşe, mi-aş permite să aduc în atenţia dumneavoastră, a cititorilor ziarului Ştirea, că DSP Ialomiţa are 59 de angajaţi, pentru care în anul 2015, a fost cheltuită suma de 2.128.823 de lei, adică peste 21 de miliarde de lei vechi. De aici reiese un salariu mediu lunar de peste 3.000 de lei pentru fiecare dintre angajaţi. Şi dacă toate sumele vehiculate în rândurile de mai sus vi s-au părut uriaşe, menţionăm că ele sunt numai la nivelul instituţiei denumită DSP Ialomiţa. Nu cumva să confundăm cu programele derulate la nivelul unităţilor sanitare din subordinea primăriilor! Acolo deja vorbim de alt nivel, mai ridicat, de „tocare” a banului public, de ordinul zecilor de miliarde pe an.
O scurtă enumerare :
– bunuri şi servicii = peste 14 miliarde de lei vechi;
– program naţional privind bolile transmisibile” = 10 miliarde de lei vechi,
– HIV/SIDA/TBC regăsim suplimentar încă 8,4 miliarde de lei vechi.
În concluzie, „să fie bogăţie şi belşug” la DSP Ialomiţa, că de restul se ocupă şefii!!!
Victor Ghinea