Zilele trecute, pe adresa de e-mail a redacţiei a sosit un comunicat în care ni se aducea la cunoştinţă, spre informarea cititorilor, că
« Platforma de-clic.ro anunţă lansarea campaniei #șantaj-la-PET, și a petiţiei adresate președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer. Campania vine ca răspuns la presiunea exercitată de marile companii din industria alimentară asupra guvernului pentru evitarea responsabilităţii reciclării deșeurilor pe care le produc.
Legislaţia privind obligaţiile de reciclare este în vigoare în România de mai bine de 10 ani. Orice companie care comercializează produse ambalate este obligată să recupereze deșeurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani în șir prin înfiinţarea de către companii a unor structuri asociative de tip Organizaţie de Transfer de Responsabilitate (OTR) care au devenit responsabile pentru recuperarea deșeurile puse pe piaţă și pentru atingerea ţintelor de reciclare impuse de UE.
A rezultat un cartel al marilor companii, care sub pălăria OTR-urilor au pretins atingerea ţintelor de ţară în reciclarea deșeurilor din ambalaje. Coca Cola, Pepsico, Ursus, Bergenbier, Tetra Pak, Timbark, Argus, Unilever, Munplast, Chipita, Mars, Heineken alături de alte companii au pus bazele a nu mai puţin de 10 astfel de OTR-uri. Anul trecut, Fondul pentru Mediu (AFM) și Parchetul au realizat în premieră inspecţii financiare la OTR-uri care au scos la iveală fraude de zeci de milioane de euro în domeniul reciclării. Sute de mii de tone de ambalaje au fost raportate ca fiind reciclate, însă la control s-a dovedit că nu erau. Au fost identificaţi sute de reciclatori căpușă care prin fraudă și fals în declaraţii au reciclat sute de mii de tone de deșeuri doar pe hârtie. Toate aceste ambalaje nereciclate au ajuns să fie aruncate în natură, provocând un real dezastru ecologic.
În acest context România riscă declanşarea unei proceduri de infringement care ar atrage penalităţi de până la 200.000 de euro pe zi. În același timp, agenţii economici care nu și-au îndeplinit ţintele asumate sunt obligaţi prin lege să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantităţile de ambalaje nereciclate. Aplicarea acestei măsuri de către Ministerul Mediului este acum contestată de industria de profil, deși este în vigoare de 10 ani.
Eco-rom Ambalaje (organizaţie de tip OTR) și alte asemenea organizaţii suspecte de fraudă, ameninţă prin companiile şi patronate cu creșterea preţurilor la alimente pentru a obţine amnistie fiscală de la plata penalităţilor către Fondul de Mediu. Pe de o parte companiile au încălcat legea prin OTR-uri şi au compromis raportările către UE, pe de altă parte pun presiune pe guvern prin Romalimenta şi Coaliţia pentru Dezvoltatea României pentru a fi iertaţi de fraudă, penalităţi, dobânzi. Cu alte cuvinte, companiile ameninţă acum că cetăţenii vor plăti un suprapreţ pentru că ele au încălcat legea.
În contextul crizei create de corporaţiile care NU vor să-şi asume responsabilitatea pentru neatingerea ţintelor de reciclare a deşeurilor din ambalaje; în contextul în care unele din OTR-urile înfiinţate de companii sunt suspecte de fraudarea bugetului cu 54 milioane de euro; în condiţiile în care România riscă un nou infrigement (cu penalităţi zilnice de 200.000 de euro), vă solicităm: – – Să NU cedaţi presiunii corporaţiilor (în spatele ECOROM, Coalitia pentru Dezvoltarea României stau Coca Cola, Unilever, Ursus şi mulţi alţii) care vă solicită să ignoraţi legea;
– Să deblocaţi sistemul de trasabilitatea al deşeurilor prin sistemul SIM /Sistemul Integrat de Mediu, pentru transparenţa și responsabilizarea tuturor celor implicaţi;
– Să comunicaţi public date privind amploarea fraudei legate de neîndeplinirea ţintelor obligatorii de reciclare a ambalajelor puse pe piaţă;
– Să dispuneţi anchetarea responsabililor Administraţiei Fondului de Mediu care timp de 10 ani nu au luat măsurile necesare pentru a pune în aplicare legislaţia existentă;
– Să elaboraţi un nou proiect de lege care să reformeze sistemul recuperării și reciclării deșeurilor provenite din ambalaje responsabilizând producătorii şi publicul larg.
Vă solicităm domnule preşedinte, domnule prim-ministru, doamnă ministru să nu cedaţi presiunilor companiilor şi asociaţiilor patronale!
Petiţia poate fi semnată la: http://facem.de-clic.ro/santaj-la-pet
Cititorii noştri fideli îşi vor aminti că, nu o dată, noi am scris despre acţiunile de RECICLARE ce se petreceau (mai mult « de ochii lumii » cum consideram noi atunci, şi nici acum nu considerăm altfel!) sub patronajul unor firme, unele de pe la noi, altel de-aiurea, toate însă „scăldate” în profit şi, mai ales, petreceri organizate în marile locaţii din Capitală. Arhiva ziarului stând mărturie a celor scrise, noi azi nu mai simţim nevoia decât să fim alături de ceilalţi care s-au sesizat şi care ne solicită să le fim alături, măcar prin popularizarea acestei petiţii pe care nici nu puteam să n-o semnăm.
Asta i altceva…o chestie legislativă ce obligă și firmele de vând d astea ambalate..să plătească o taxă….cum plătim noi la curent muia aia de acciză ..eco verde:)) Doaar ciorăneli legislative..cică impuse de UE:))…sunt convins că nu i așa …cum sunt convins că și statul..prin BNR sau ministerul finanțelor le poate face tinerilor un program de prima casă!! Dar ce să faci cu niște muiști de tehnocrați..și niște zdrențe de partid?