AVIARA pune pe jar DSV Ialomiţa şi crescătorii de păsări

Distribuie articolul:

* Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa (D.S.V.S.A. Ialomiţa) informează că într-o exploataţie de creştere a păsărilor – găini ouă consum cu un efectiv de aproximativ 103.000 capete a fost diagnosticată tifoza aviară.

Noi am aflat că ferma are activitatea la Grindu şi ar aparţine unui afacerist arab care, cică, are „spatele acoperit” de către chiar un funcţionar al Fiscului din Ialomiţa. În sfârşit, cum nu ne ocupăm azi de asemenea „găinăriu”, mergem mai departe cu informaţia şi vă spunem că primele manifestări ale bolii au apărut în după-amiaza zilei de 09.12.2015, când medicul veterinar de liberă practică cu contract de prestări servicii a constatat creşterea numărului de păsări moarte la una dintre hale şi a anunţat D.S.V.S.A. Ialomiţa.
O echipă din cadrul D.S.V.S.A. Ialomiţa s-a deplasat la faţa locului pentru evaluarea stării de sănătate a întregului efectiv de păsări si investigaţii epidemiologice. Având în vedere creşterea continuă a pierderilor prin mortalitate, semnele clinice foarte puţin exprimate, au fost prelevate probe de sânge pentru investigaţii în direcţia unor boli virale, precum şi cadavre care au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă Bacteriologie (I.D.S.A. Bucureşti – L.N.R. Bacteriologie), pentru investigaşii şi diagnostic de certitudine în direcţia bolilor bacteriene.
În data de 15.12.2015, I.D.S.A. Bucureşti – L.N.R. Bacteriologie a emis buletinul de analiză conform căruia, din cadavrele de păsări a fost identificată şi tipizată Salmonella Gallinarum. D.S.V.S.A. Ialomiţa a convocat în regim de urgenţă Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomiţa pentru aprobarea programului de măsuri şi a declarat/notificat tifoza aviară. Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, efectivul infectat va fi eliminat.
Tifoza aviară este o boala produsă de Salmonella Gallinarum, imobilă, care produce îmbolnăvire şi pierderi prin mortalitate la păsări dar ale cărei implicaţii în cazuri de toxiinfecţii alimentare la oameni sunt nesemnificative. Importanţa bolii este dată de pierderile economice deosebite pe care le produce sectorului intensiv de creştere.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *