Deşi cântarele electronice prevăzute cu acea „tara” (tăviţa din plastic pusă pe cântar) au atras atenţia „postacilor” (atât cât să se „încingă” reţelele de socializare, din cauza cuvintelor „de dulce” adresate acestui retailer), onor „Organele” de control nu par a fi considerat că „este ceva necurat la mijloc” în ceea ce priveşte procedeul folosirii aşa-zisei „măsura de protecţie a cântarului”, aşa cum îl denumesc reprezentanţii Kaufland.
Pe scurt, povestea este aşa: la raionul de legume –fructe, produsele trebuie cântărite. Cumpărătorul ia o punguţă, bagă în ea produse, le aşează pe cântar, tastează, scoate bonul, ia punga cu produsele şi merge cu ea la casa de marcat ca să plătească. Doar că, de la un timp, nişte cârcotaşi s-au întrebat DE CE pe cântar a fost aşezată o bucată de hârtie cu fotografii ale legumelor şi fructelor, iar sub aceasta o tăviţă din plastic care cântăreşte atât de mult? Sigur că s-au gândit şi ei că este posibil să fie pusă acolo pentru a proteja cântarul electronic de eventualele daune materiale ocazionate de oarece greşeli de manipulare. Doar că, atunci când au văzut că această bucată de plastic cântăreşte 130 de grame, iar o banală lămâie ajunge să cântărească 300 de grame, poate chiar mai mult, sigur că s-au întrebat dacă nu cumva Kaufland ne înşeală la cântar. Atentă şi la ceea ce grăieşte „gura târgului” am mers în Kaufland Slobozia şi m-am dumirit atât cât a fost posibil în zi de week-end. Am făcut şi-un filmuleţ pe care „pă persoană fizică” l-am postat pe o reţea de socializare. Cum deontologia profesională mă împiedica să public un articol – pe site, dar şi-n format print! – despre asemenea problemă pe care, deocamdată, o considerăm una ce ţine doar de manevrabilitate şi nu de o strategie financiar-contabilă aplicată în favoarea Kaufland, am încercat a obţine un punct de vedere din partea acestui mare magazin. Din păcate, deşi extrem de amabil, reprezentantul Kaufland, domnul Florin ne-a declarat că nu poate să răspundă întrebărilor noastre şi, deci, să ne furnizeze, oficial, informaţii, dar că ne poate lămuri cum e cu cântarul, cu etalonarea, cu aducerea lui la zero…Din tot ce-am mai discutat, neoficial, am reuşit, totuşi, să prind ideea că mai-marii Kaufland au luat în calcul că s-ar putea ca vreunii dintre cumpărători „să dea ţeapă” la valoarea bonului fiscal, ridicând acel plastic şi aşezând produsele direct pe cântar, înainte de a tasta spre cântărirea mărfii. Sigur că replica: „noi pierdem”, rostită ca şi când „ţeapa” nici n-ar putea să vină şi din sens invers, nu a reuşit să mă convingă că e corect şi cinstit să se folosească acea tăviţă atât de grea şi, mai ales, că e normal ca aparatul să elibereze bon fiscal după ce-ai ridicat tăviţa. Căci, dacă-l blocau, poate c-aş fi crezut că „ţeapa” de natură financiar-contabilă nu poate avea două capete, ambele la fel de ascuţite…
Aşa că a rămas să mă lămuresc. Oficial! Dar pentru că un asemenea subiect „fierbinte” nu putea fi lăsat în aşteptare până ce protagoniştii potenţialului articol de presă ar fi catadicsit să stea de vorbă, oficial, cu nişte jurnaliştii cârcotaşi, aşa ca mine, mi-am asumat riscul de a-l posta „pă persoană fizică” pe „pagina” mea din reţeaua de socializare. Câteva mii de vizualizări au fost de-ajuns ca să fim atât de mulţi încât să-mi fie ştearsă postarea. Am căutat pe alte site-uri filmări de-acelaşi gen şi, surpriză – sau nu! – paginile nu (prea) se deschideau. Aşa că, de-aia zic: Q.E.D !
Ionica Ghinea
Buna ziua, apreciez initiativa dumneavoastra de a lamuri lucrurile in ceea ce priveste aceasta „problema”, dar abordarea mi se pare un pic cam gresita.
Haideti sa va explic eu mai pe inteles care este defapt si de drept realitatea.
In primul rand cantarele acelea sunt de la firma Mettler Toledo, firma care se ocupa si de mentenanta lor (in cazul unor erori de sistem, erori care pot aparea oricand, ca sa va dati seama, imaginati-va de cate ori ati avut probleme cu calculatorul personal sau cel de la serviciu, aceste cantare avand instalate pe ele atat windows cat si adobe flash player).
In al doilea rand, auto tara, caci despre ea este vb in filmuletul care a facut mare valva pe internet acum cateva saptamani, nu este nimic altceva decat o corectie de greutate pe care o facea automat acesta pentru a nu exista diferente de greutate(plus sau minus), iar un experiment si mai bun pentru a testa orice cantar este de a lua de la raft un produs cu o greutate fixa, de exemplu o punga de malai de 1 kg si pusa pe cantar, parerea mea ca mai elocvent decat atat nu poate fi.
In al treilea rand, nu stiu pe cine ati intrebat dumneavoastra, dar daca nu era o persoana din conducere nu are nicio relevanta(oricand pot sa ma duc sa cer parerea ingrijitorului din parcare, dar saracul banuiesc ca nici 8 clase nu are asa ca nu este o parere relevanta si nici oficiala)
In al patrulea rand, acele cantare sunt verificate metrologic periodic, asadar ele functioneaza legal.
In concluzie, mult fum pentru nimic.
O zi buna.