De ce ONG-urile apărute precum ciupercile după ploaie, nu intră în vizorul parlamentarilor, măcar atât cât să fie schimbate „pe ici-pe colo, prin părţile esenţiale” legile care guvernează acest domeniu necontrolat şi, mai ales, aproape deloc fiscalizat? Cel mai des întâlnit răspuns vizează faptul că, de regulă, ONG-urile aparţin consoartelor, copiilor, rudelor celor mai potenţi oameni politici, cei mai mulţi bine ancoraţi în administraţia publică plină de alte pile, cunoştinţe, relaţii…De ce, de regulă, ONG-urile nu desfăşoară acţiuni, fără a implica atât de mult instituţiile statului? Nu de alta, dar unii cetăţeni pot suspiciona că, în realitate, instituţiile statului „toacă” bani publici pe aceleaşi acţiuni ce se dovedesc a fi „raportate cu mândrie” de ambele tabere.
Cea mai recentă dintre „raportările măreţe” de acest gen a fost remisă presei printr-un comunicat transmis redacţiilor, după cum vedeţi în facsimilul alăturat, abia „ a treia zi după Scripturi”. Din comunicat reiese că Biroul World Vision Ialomiţa împreună cu Consiliul Local Armăşeşti a desfăşurat sâmbătă, 06.06.2015, acţiunea „Festivalul Florilor”. Locul desfăşurării, cică a fost ales să fie la Grupul Şcolar Agricol „Iordache Zossima” din Armăşeşti, judeţul Ialomiţa. Şi, cică, acţiunii de donarea a caprelor i s-au adăugat şi alte momente precum: târgul copiilor cu produse realizate de aceştia; parada florilor; workshop-uri de nutriţie sănătoasă; mâncare tradiţională; expoziţie de flori ale producătorilor din zona Urziceni; dansuri moderne şi populare ale copiilor din şcolile participante.
Fundaţia World Vision – birou zonal Ialomiţa a donat familiilor vulnerabile din Armăşeşti, judeţul Ialomiţa 27 de ieduţe, aceasta fiind a doua etapa caritabilă numită „Dar din dar” din cadrul unui proiect economic mai amplu. Donaţia de capre a început anul trecut în 3 comunităţi din judeţul Ialomiţa (Răduleşti, Moldoveni şi Armăşeşti) în cadrul proiectului economic „Caprele o şansă pentru familii vulnerabile din mediul rural’’ care se derulează pe parcursul a trei ani şi se va încheia în anul 2016. Până în prezent au fost donate în total 270 de capre la 54 familii.
Donaţiile, cică, au drept scop „securitatea alimentară şi asigurarea de hrană sănătoasă pentru familiile din judeţ”. Familiile din comunitate, care anul trecut au primit caprine de la fundaţia World Vision, vor dona la rândul lor capre altor familii… Este posibil ca această aşa-numită ONG care a intrat azi în vizorul nostru, să nu facă parte din pleiada de Organizaţii care au primit ajutoare europene însemnate, din punct de vedere financiar. Totuşi, aflând că din anul 1990 şi până în prezent, World Vision România a desfăşurat circa 40 de proiecte în fiecare an, în ultimii 15 ani fiind activă prin programe de dezvoltare comunitară şi servicii sociale, nu putem să nu întrebăm câţi bani au fost în joc, nu? Că, uite, asta nu ni se mai spune în comunicat şi, de-am vrut să aflăm, reprezentantul n-a fost de găsit!