Bărbat, partener, tată, profesionist!

Distribuie articolul:

Acest articol se doreşte a fi de ajutor viitorilor părinţi, dar şi celor ce deja sunt implicaţi în creşterea copiilor. Aceştia pot fi buni îndrumători în alegerea rolurilor, responsabilităţilor şi a obiectivelor fiecăruia dintre părinţi.

Dragă mamă, încearcă să-ţi ajustezi standardele. Bărbaţii şi femeile au standarde diferite. Dacă partenerul tău nu se ridică la aşteptările tale în realizarea sarcinilor casei sau ale familiei, încearcă să laşi de la tine şi să ai în vedere şi modelul lui de abordare a acestora. Există mai multe moduri de a te juca cu un copil, a-l distra sau a-l schimba de haine. Femeile nu au întotdeauna dreptate şi atâta timp cât copilul este în siguranţă, se distrează, petrece timp de calitate şi creşte frumos, merită să-ţi revizuieşti standardele.
Fă echipă cu partenerul tău şi nu-l trata ca pe o slugă. În cazul în care partenerul tău contribuie într-o mică măsură la creşterea copilului neştiind sau aşteptând să primească „comenzi” de la tine, responsabilizează-l şi îndrumă-l spre îngrijirea copiilor. Întocmiţi o listă cu aşteptările, nevoile şi dorinţele fiecăruia în ceea ce priveşte rolul de părinte. Încercaţi să respectaţi cât mai mult cerinţele respective astfel încât fiecare să ştie ce are de făcut, când, cum. Femeile au nevoie de schimburi de idei, iar uneori bărbaţii au nevoie de un imbold pentru a se „pune pe treabă”.
Nu ezita să-ţi lauzi partenerul, bărbaţii adoră să fie recompensaţi verbal chiar dacă nu o recunosc. Spune-i de câte ori ai ocazia că face o treabă foarte bună, cere-i să continue tot aşa şi în timp va face din ce în ce mai bine activităţile dorite. Chiar dacă nu e la fel ca atunci când o faci cu mana ta, el încearcă şi asta e de apreciat.
Mămico, evită să îl urmăreşti în orice moment atunci când se află în preajma copilului. Bărbaţii şi femeile au abordări diferite în faţa aceleaşi sarcini, iar copiii reacţionează diferit la unul faţă de celălalt. Ai încredere îl el şi oferă-i încredere, doar prin practică va învăţa modalitatea cea mai bună de abordare a dificultăţilor/necesităţilor copilului.
Există şi vor mai exista momente de copleşire în creşterea unui copil. Important şi benefic pentru el este să aibă alături o echipă puternică pe care să se poată baza. Arată-i soţului limitele tale şi făcându-l conştient de acestea, va şti cum să acţioneze în favoarea familiei. Cel mai important aspect de reţinut în cazul părinţilor este că mama nu trebuie să-şi asume întreaga creştere a copiilor, iar tatăl este un pion la fel de important ca şi figura maternă. După cum ştiţi, un copil fericit este acela ce creşte într-o familie fericită. Puteţi ajunge la acest obiectiv doar având atitudinea, comunicarea şi abordarea dificultăţilor prin sarcini complementare.
Pentru întrebări, observaţii şi obiecţii vă stă la dispoziţie aceeaşi adresă: psihologetb@gmail.com


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *