Rabia este mortală! Autorităţile se-acoperă de hârtii şi sărbătoresc…

Distribuie articolul:

caini vaccin* Ziua mondială de luptă împotriva rabiei (turbării) este marcată anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei.

Aproximativ 55.000 de oameni decedează anual din cauza rabiei la nivel global, 40% dintre cei muşcaţi de un animal purtător de rabie fiind copii sub 15 ani, iar câinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane, se arată într-un comunicat remis duminică de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Deoarece ştabii din administraţie nu circulă decât cu maşina – condusă de-un şofer , desigur! – şi, pe cale de consecinţă nu prea au a se teme de muşcăturile maidanezilor, nici un director al DSVSA nu face mare caz din nevaccinarea câinilor de prin casele/curţile oamenilor, mai ales ai celor din mediul rural, locul în care câinii lăsaţi să umble liberi prin sat, pe câmp, ar putea transmite boala către alte animale din gospodăriile cetăţenilor care, tind să cred, nu acordă atenţia cuvenită potenţialului risc la care se expun prin nevaccinarea imediat după ce au fost muşcaţi.
Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, rabia fiind astfel principala zoonoză la nivel mondial, ceea ce impune menţinerea ei în atenţia sănătăţii publice. Statisticile evidenţiază faptul că cele mai multe cazuri de rabie apar în urma muşcăturilor câinilor. Rabia a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură.
În România, ANSVSA este autoritatea statului cu cea mai mare implicare în eradicarea rabiei, care elaborează anual Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului. În cadrul acestuia este inclus şi Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanţare din partea Comisiei Europene.
„Pentru prevenirea apariţiei cazurilor de rabie, ANSVSA recomandă: vaccinarea animalelor de companie împotriva rabiei; evitarea contactului cu animale sălbatice şi cele fără stăpân; copiii trebui învăţaţi să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase; în situaţia în care este observat un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale. De asemenea, trebuie solicitat de urgenţă ajutor medical în cazul în care o persoană a fost muşcată de un animal. Dacă animalul de companie a fost muşcat, cetăţenii se vor adresa medicului veterinar pentru tratament şi îngrijire”, se mai spune în comunicat


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *