Multă vreme s-a crezut că tuberculoza apare în condiţii de alimentaţie insuficienţă şi de sărăcie.Tuberculoza este considerată adesea o boală care a dispărut din lumea dezvoltată, însă Londra este capitala vest-europeană a bolii, în condiţiile în care unele cartiere ale capitalei Marii Britanii au rate de incidenţă comparabile cu cele din Nigeria, Mali, Brazilia şi Irak, relatează Financial Times. Boala, scrie Financial Times, nu respectă graniţele naţionale. Ea distruge vieţile oamenilor şi presupune costuri medicale imense. În acest context, un proiect medical britanic (Find&Treat), înfiinţat în anul 2005 de către un profesionist din domeniul medical (Al Story) şi-a propus să-i descopere pe cei care ar putea să sufere de o infecţie activă, să-i convingă să înceapă tratamentul şi să se asigure că trec prin intervalul minim de şase luni.
Find& Treat este este un serviciu mobil, în cadrul căruia o furgonetă de culoare albă, purtând logo-ul National health Service, cutreieră străzile Londrei, pentru a-i descoperi pe cei mai vulnerabili la tuberculoză.
Două evaluări independente au constatat că serviciul este nu doar extrem de eficient în raport cu costurile, dar şi foarte bun în ceea ce priveşte reducerea costurilor tratamentului, în condiţiile în care un tratament pentru tuberculoză costă de la 5.000 de lire sterline pentru cazurile „simple” la 250.000 de lire sterline pentru tulpinile rezistente la medicamente, aşa-zise multidrog-rezistente (MDR).
Potrivit Agerpres, factori cum sunt o dietă precară, epuizarea şi traiul în locuinţe aglomerate slăbesc sistemul imunitar, permiţând tuberculozei să treacă de mecanismele de apărare ale organismului. Aceste aspecte fac ca tuberculoza să fie întâlnită în rândul populaţiei imigrante, deşi în cazul Marii Britanii, în 80% dintre situaţii este vorba de localnici sau de persoane care trăiesc în această ţară de mai mult de doi ani.
Persoanele din fosta Uniune Sovietică prezintă o problemă particulară în acest sens, explică Fanny Voitzwinkler, de la Global health Advocates din Bruxelles, în condiţiile în care în cazul acestora există o probabilitate mai mare decât în rândul oricăror alte persoane din lume de a contacta tulpini rezistente. De asemenea, modalităţile de a trata tuberculoza în Europa de Est, insistând pe tratamentul în spital, mai degrabă decât pe îngrijirea ambulatorie au făcut ca de multe ori pacienţii să evite să solicite ajutor, infectându-i pe alţii cu tulpini MDR mai periculoase.
În acest sens, potrivit lui Voitzwinkler, unele ţări europene, cum ar fi România, au o rată de succes mai mică în ceea ce priveşte tratamentul tuberculozei MDR decât ţări cum ar fi Republica Democratică Congo. Ea se teme că situaţia s-ar putea înrăutăţi în contextul în care Fondul global pentru combaterea sida, tbc şi malariei se va concentra în mai mare măsură pe ţările cu cele mai mici venituri.