* Unul din trei pacienţi care vine la medicul de familie are o problemă psihică sau emoţională, susţine dr. Cristian Oană, membru al Comitetului local de organizare al WPA 2013 (Asociaţia Mondială de Psihiatrie) Bucharest Congress, într-un comunicat transmis marţi presei.
Potrivit AGERPRES, WPA 2013 Bucharest Congress, eveniment care se va desfăşura în perioada 10 – 13 aprilie, la Palatul Parlamentului, are ca temă „Îngrijirea medicală primară, sănătatea mintală şi integrarea sănătăţii publice: rolul catalitic al informaţiei şi tehnologiei comunicaţiei (ITC)”, reuniunea oferind, în premieră, psihiatriei şi medicinei de familie din România, o oportunitate şi o platformă unice de a aborda atât un dialog profesional de beneficiu reciproc, cât şi un beneficiu potenţial enorm pentru pacienţi. Prof. dr. Dan Prelipceanu, copreşedinte al Comitetului de organizare WPA 2013, a afirmat că, în condiţiile în care planul şi strategia naţională de sănătate mintală, cerute obligatoriu înainte de aderarea la Uniunea Europeană, au fost date uitării imediat după aderare, o soluţie ar fi atragerea medicinei primare pe lângă serviciile de sănătate mintală, pentru a asigura, astfel, o continuitate între principiile de bază ale asistenţei comunitare.
„Reforma ar fi însemnat aplicarea unei strategii naţionale de sănătate mintală, o redirecţionare a accentului dinspre îngrijirile din instituţiile spitaliceşti către serviciile comunitare, mult mai eficiente, mai flexibile şi mai ieftine, doar că, pentru a le utiliza, trebuiau pentru început înfiinţate şi făcute să funcţioneze, ceea ce ar fi însemnat şi un efort financiar şi, mai ales, unul de formare a unei resurse umane. Din păcate, psihiatrii, după rezidenţiat, în bună măsură peste jumătate din ei, aleg să plece în alte ţări, ceea ce se întâmplă şi cu asistentele de specialitate, dar şi cu alte meserii implicate în terapeutica psihiatrică. Deoarece toate acestea acum sunt mai greu de realizat, implicarea integrată a medicilor de familie ar fi o soluţie”, consideră prof. dr. Dan Prelipceanu, potrivit comunicatului de presă. Prof. dr. Eliot Sorel, copreşedinte al Comitetului Ştiinţific WPA 2013 Bucharest Congress, opinează că reuniunea de la Bucureşti „prezintă în ansamblu atât o nouă misiune şi viziune, cât şi o provocare pentru secolul 21, plecând de la modelul secolului trecut, al specialităţilor şi specialiştilor, către un nou model colaborativ şi integrativ între medicii de familie, psihiatrie şi sănătate publică.(…) Ţinta este de a răspunde în mod creativ provocării bolilor netransmisibile care domină povara bolilor globale în toate ţările lumii, fie ele dezvoltate sau în curs de dezvoltare; de a elabora şi perfecţiona metode noi de cercetare ştiinţifică integrativă, nu doar a organelor – creier, inimă etc -, ci şi a sistemelor sanitare; de a-i implica pe cei mai buni şi talentaţi tineri nu numai în cercetările medicale ştiinţifice de bază la nivelul individului, ci şi în cele axate pe aspectele sănătăţii populaţiei, sistemelor sanitare şi politicii sănătăţii, la nivel local, naţional şi mondial”. „ Cred că participarea medicilor de familie la acest extraordinar Congres Mondial Regional va fi un punct de referinţă în viitor, ca un moment de răscruce în îngrijirea pacienţilor cu probleme din domeniul sănătăţii mintale, dar şi în dezvoltarea programelor clinice colaborative şi integrative solide ale secolului 21, o iniţiativă nouă a medicinei de familie, a psihiatriei şi a sănătăţii publice, precum şi a managementului sanitar”, a afirmat, la rândul său, dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.