Cazino Constanţa nu va fi redat circuitului turistic, în iulie, ci abia prin noiembrie

Distribuie articolul:

Inaugurat în anul 1910, edificiul a fost mai întâi un cazino în care-şi pierdeau timpul şi banii, marii potenţaţi ai acelor vremuri. Şi, Doamne, multe poveşti născute din fel de fel de intrigi s-au “ţesut” în jurul personajelor, din ţară şi de peste hotare, care au adăstat, câteva nopţi, sub cupola impozantului Cazino poziţionat chiar pe malul Mării Negre.

Căci, Cazinoul a fost, nu numai o gazdă (secretoasă) a jocurilor de noroc, ci şi o gazdă merituoasă pentru sutele, poate chiar miile, de baluri fastuoase, de concerte, spectacole de teatru, şi tot felul de expoziții de artă… Doar că, de la un timp, peste activitatea Cazinoului s-a aşternut praful şi…aproape uitarea…!

 Totuşi, într-un aproape târziu, deoarece Cazinoul Constanța este clasificat conform Ordinului nr. 2314/2004 al Ministerului Culturii și Cultelor ca monument istoric, iar Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, este obligat să protejeze și să păstreze regimul de monument istoric, s-a hotărât reconsiderarea ca bun de patrimoniu ce merită revigorat, din punct de vedere al importanţei arhitecutural-culturale, în primul rând.

Pe cale de consecinţă, obiectivul turistic a intrat în vizorul celor îngrijoraţi de starea de degradare a ceea ce, odinoară, a fost emblematic pentru oraşul Constanţa – Port la Marea Neagră.

După 20 de ani…

 Ne-am bucurat, cu toţii, de-atare decizie, sperând că determinarea de a reda Litoralului românesc, României, un asemenea edificiu, va fi suficientă pentru a grăbi lucrările. Din păcate, deşi prin februarie 2024, Compania Națională de Investiții a precizat, pentru mass-media interesată, că stadiul lucrărilor este de aproape 80%, iar termenul estimat pentru finalizarea lor este vara anului 2024, la această dată, finalizarea investiţiei este departe de a putea fi înregistrată în această vară, poate chiar în acest an. Chit că din partea CNI avem răspuns “scris negru pe alb” că abia prin noiembrie vor fi, în sfârşit, finalizate lucrările, iar obiectivul turistic  “predat la cheie”.  

Dacă nu, cumva, intervin alte şi alte “impedimente”, despre care, la momentul proiectării nu s-a ştiut! Căci, vă vine sau nu să credeţi, aceasta este scuza Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), ce ne-a fost transmisă ca răspuns la întrebarea: precizaţi care consideraţi că este cauza depăşirii termenului de finalizare a lucrărilor de investiţii la acest obiectiv?”.

Ca nu cumva să se spună că am interpretat noi, redăm, cu acurateţe, din răspunsul primit pe adresa redacţiei ziarului Ştirea (vezi facsimil!), din partea CNI. 

“ Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la Compania Naţională de Investiţii, cu nr. 36086/ 04.07.2024 (…) vă transmitem faptul că stadiul lucrărilor este în procent general de 85%. (…) Cauza principală a depăşirii termenului de finalizare a lucrărilor iniţial estimat se datorează amplelor lucrări de consolidare, demolare şi refacere a structurii de rezistenţă, suplimentare faţă de soluţia iniţială de restaurare a obiectivului de investiţii.

Precizăm faptul că după începerea execuţiei lucrărilor şi executarea lucrărilor de decopertare, a putut fi constatată cu exactitate starea de degradare a tuturor elementelor structurale şi arhitecturale…”

Carevasăzică

“Şi dă-i, şi luptă! Şi luptă, şi dă-i!”, cum zicea Nenea Iancu în operele domniei-sale…! C-adicătelea, ei, dimpreună cu constructorul (antreprenor, de!), n-au vină, căci “nu se putea pentru ca să” ştie, din capu’ locului, ce-i cu temelia, cu stâlpii de susţinere, cu tencuiala şi văruiala, până ce nu s-au apucat de treabă! De parcă arhitectul şi structuristul n-ar fi trebuit “să cerceteze la faţa locului” , şi-abia apoi să întocmească Proiectul, în baza căruia să stabilească cât înseamnă, şi pentru ce anume, suma reprezend aşa-numitul

oznorWO_vivi

“Deviz – estimativ – de lucrări”.   

În loc de concluzii…

Din documentele oficiale, ştim aşa: Consiliul Local Constanța a aprobat în luna decembrie 2014, hotărârea privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții CNI SA a imobilului – teren și a construcției Cazino Constanța, în vederea consolidării și restaurării acestuia. 

Predarea – preluarea imobilului – teren și a construcției Cazino Constanța urma a se face pe baza de protocol încheiat între părțile implicate. 

Consiliul Local Constanța a aprobat asigurarea finanțării lucrărilor de sistematizare pe verticală a amplasamentului, racordurile la utilități (energie electrică, apă, canalizare, gaze sau alt tip de combustibil utilizat etc.), întreținerea și exploatarea obiectivului de investiții. 

De asemenea, Consiliul Local Constanța s-a obligat să asigure, în condițiile legii, suprafețele de teren necesare pentru depozitarea și organizarea șantierului. La finalizarea lucrărilor, imobilul – teren și construcția Cazinoului vor fi predate Municipiului Constanța. 

După predarea obiectivului realizat, Consiliul Local Constanța are obligația să mențină destinația Cazinoului și să îl întrețină pe o perioadă de minim 15 ani. 

Documentația a fost avizată: 9,5 milioane €uro, bani alocați de Minister, prin Compania Națională de Investiții. 

Cum era de aşteptat, suma a fost doar una “de deschidere”, desigur, căci ea a fost crescută, pe motiv că…, şi mai ales că…! (…)

*** Vom reveni pe acest subiect, deoarece, până la această oră, nu am reuşit să aflăm care este suma totală, exactă, prevăzută a fi cheltuită pentru lucră(tu)rile la acest obiectiv de investiţii! Până atunci, vizionaţi filmuleţul acesta, postat pe pagina de socializare a ziarului Ştirea, filmare menită a evidenţia nerealizările… https://fb.watch/tfzxH8Wnvk/

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *