Comercianţii, dar şi cumpărătorii sunt oarecum revoltaţi când văd cum instituţiile statului cu atribuţiuni de control, întreprind acţiuni mai ales în zilele premergătoare diverselor sărbători, în care vânzările cresc, oamenii fiind mai puţini atenţi la calitatea produselor.
Sigur că este bine că DSV are drept obiectiv respectarea condiţiilor legislative în vigoare privind siguranţa alimentelor în unităţi de alimentaţie publică (restaurante, carmangerii, supermarketuri, magazine alimentare) şi că înainte de Crăciun „au fost întreprinse un număr de 5 acţiuni de inspecţie şi control în Slobozia si Urziceni, judeţul Ialomiţa, vizând unităţi tip restaurant, fast food, pizzerie. În timpul controalelor s-a urmărit modul în care operatorii economici respectă prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Cu ocazia acestor controale au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 47.600 lei şi au fost confiscate 85,58 kg produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit sau neetichetate.”. Doar că, spun oamenii, sporadicele controale dau impresia că inspectorii DSV merg să-şi „ia tainul” (sau „dreptul”) şi, în schimbul „atenţiei” (sau a lipsei de atenţie!) pe tot parcursul anului, zi de zi, nu prea mai vedem că se acţionează…